5 mitova o brojanju kalorija

spageti, tjestenina

Ravnoteža kalorija će diktirati u kojem smjeru idete: mršavite ili se debljate. Ukoliko vaše tijelo ne sagori sve kalorije koje ste unijeli, one će se pretvoriti u masnoću. Pratite svoj unos kalorija na svakodnevnoj bazi i vrlo ćete lako zaključiti što trebate promijeniti.

Nažalost, postoje mnogi mitovi kada je u pitanju brojanje kalorija. Ako obratite pozornost na neke zamke, ubrzo ćete saznati odgovor na pitanje koje vas je toliko dugo mučilo: "Kako je moguće da se debljam a malo jedem?! ".

Mit broj 1: Postoji hrana s negativnim kalorijama. Jedan od mitova koji su prisutni u raznim časopisima tvrdi kako određene namirnice mogu natjerati tijelo na trošenje više kalorija pri probavi nego što one daju tijelu. Ako jedete takvu hranu, više ćete smršavjeti, nego da uopće niste jeli. To naprosto nije istina. Neke namirnice sadrže vrlo malo kalorija, ali ne postoji takva hrana koja će samom probavom potrošiti više kalorija od svoje nutritivne vrijednosti.

Mit broj 2: Ne morate brojati kalorije ako brojite ugljikohidrate. Mnogi se ljudi okreću dijetama s niskim unosom ugljikohidrata i vjeruju kako ne moraju paziti na unos kalorija dok god paze na udio ugljikohidrata. Konzumiraju hranu bogatu proteinima i masnoćom, kao što su odresci, slanina, majoneza i jaja, te istovremeno vjeruju kako će brzo smršavjeti.

kalorijeAko izbacite ugljikohidrate, smanjit ćete unos kalorija, no svejedno morate paziti na kalorije koje unosite drugom hranom.

Mit broj 3: Niskomasni proizvodi imaju manje kalorija. Čest proizvođači niskomasnih proizvoda dodaju više šećera svojim namirnicama kako bi poboljšali njihov okus. Tako se broj kalorija penje gore i postaje jednak normalnoj verziji namirnice u njenoj punoj masnoći, ili ga ponekad čak i premašuje.

Mit broj 4: Tijelo sagorijeva više kalorija ako ste na dijeti s malo ugljikohidrata. Prema ovoj zabludi, dijeta s malo ugljikohidrata ubrzava metabolizam, te tako omogućava brže mršavljenje. Mnogi vide pozitivne rezultate ovakvih režima prehrane, ali glavni je razlog brzog gubitka kilograma taj što ste izgubili vodu. U stvarnosti, metabolizam se usporava kod takvih dijeta jer ugljikohidrati najviše utječu na štitnjaču.

Mit broj 5: Ako dovoljno vježbate, ne morate brojati kalorije. Ovaj je mit možda najrasprostranjeniji kod vježbača koji žele istopiti suvišne kilograme. Povećanjem intenziteta vježbanja vaše će tijelo trošiti više kalorija, ali važno je znati granicu do koje možete ići. U određenom trenutku ono se više neće moći oporaviti jer će biti premoreno, a mršavljenje će biti prekinuto.

Stručnjaci savjetuju unos određenog broja kalorija koji ovisi o spolu, dobi, težini, stupnju tjelesne forme, učestalosti vježbanja ili životnom stilu osobe. U globalu možemo reći kako žene zahtijevaju do 2000 kalorija dnevno, a muškarci do 2700, no taj broj može biti manji ili veći, ovisno o svim spomenutim faktorima.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!