Depresija i pretilost idu ruku pod ruku

pretilost, debljina, kolaci, slatko, torta

Ako ste pretili i dugo vremena se ne možete pomaknuti s mrtve točke, pripazite na svoj pogled na život – izloženi ste 55 posto većem riziku od depresije.

Istraživači Medicinskog centra Sveučilišta u Leidenu su pregledali 15 studija s gotovo 59.000 ispitanika i ustanovili dvosmjernu povezanost između depresije i pretilosti.

Prema njihovim podacima, pretile su osobe izložene 55 posto većem riziku razvijanja depresije s vremenom, dok depresivne osobe imaju 58 posto veće šanse postati pretile.

Daljnjim analizama, stručnjaci su ustanovili kako veza između ove dvije bolesti postaje izraženija kod Amerikanaca u odnosu na ispitanike sa starog kontinenta.

Postoje mnoge teorije o ovoj vezi, a neke uključuju sljedeća objašnjenja:

  • Pretilost se može smatrati upalnim stanjem i upalom povezanim s rizikom od depresije.
  • Mršavost je ideal ljepote u mnogim kulturama, stoga prekomjerna težina i gojaznost mogu pridonijeti nezadovoljstvom zbog izgleda i niskim samopoštovanjem koje pak povećava rizik depresije.
  • Depresija moguće igra ulogu u debljanju zbog kontraindikacija s endokrinim sustavom ili zbog štetnih posljedica antidepresiva.

"Moguće je kako je debljanje kasna posljedica depresije, a medicinsko osoblje bi trebalo biti svjesno kako se debljanje treba nadgledati kada su u pitanju depresivni bolesnici. Također, raspoloženje se treba pratiti kod pretilih pacijenata ili onih s prekomjernom težinom. Ova svjesnost može dovesti do prevencije, ranog otkrivanja i paralelnog liječenja za osobe koje su izložene većem riziku", izjavila je doktorica Floriana Luppino, voditeljica studije, dodajući kako bi to u konačnici moglo smanjiti teret oba stanja.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!