Dijeta bez purina

Dijeta, mrsavljenje, kilogrami, zena jede

Purini su bjelančevine stanične jezgre životinjskih i biljnih organizama. Njihovim se izostavljanjem u prehrani izbjegava stvaranje urične kiseline. Dijeta se primjenjuje kod bolesnika s uričnom dijatezom, gihtom ili kod osoba koje naginju stvaranju kamenaca od mokraćne (urične) kiseline.

Dijeta je oskudna purinima, masnoćama, a bogata škrobom. U dijeti je potpuno izostavljeno meso i riba. Određena količina ovih namirnica se uvodi u jelovnik tek nakon što liječnik odredi.

Dopuštene namirnice

kMlijeko i mliječni proizvodi, bijeli kruh, bijelo pecivo, prepečenac, krupica, riža, sve vrste tjestenine kao i sve vrste voća i voćnih sokova. Od povrća dolazi u obzir zelena salata i matovilac. Zatim mineralna voda i crna kava u manjim količinama.

Zabranjene namirnice

Jetra, mozak, bubreg, sardine, šunka, masni sirevi, sve vrste kobasica, žitarice u zrnu. Od povrća: šparoga, cvjetača, grašak, grah, leća, špinat, gljive. Sva jako začinjena hrana. Pašteta, kolači, čokolada, sladoled, majoneza, vrhnje, maslac, mast i ulje u većim količinama.

Primjer jelovnika za dijetu bez purina

Zajutrak: bijela kava, bijeli kruh
Doručak: svježi sir bez vrhnja, bijelo pecivo
Ručak: juha od dopuštenog povrća, pire krumpir, zelena salata, naranče
Užina: jogurt, bijelo pecivo
Večera: domaća tjestenina s mladim sirom, voćni sok

 

I za kraj imajte na umu da niti jedna dijeta nije apsolutno dobra za vaše zdravlje. Stoga, prije nego se posvetite "novom" režimu prehrane, potražite savjet svog liječnika.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!