Dobar spavanac može olakšati mršavljenje

san, spavanje, zena spava, plisana igracka

Ako ste ove godine odlučili stati na kraj natezanju sa suvišnim kilogramima i konačno se s njima obračunati kako spada, tada bi vam od velike pomoći moglo biti i ovo američko istraživanje navika spavanja.

Naime, udruženi stručnjaci Sveučilišta Columbia te bolnica St. Luke's i Roosevelt iz New Yorka proučavali su hormonalne učinke smanjenja sna na mršavljenje osoba koje slijede režim prehrane s kontroliranim unosom kalorija. Proučavali su gotovo 30 osoba normalne težine starih između 30 i 45 godina koje su obično spavale između sedam i devet sati.

Ispitanici su spavali četiri sata po noći za vrijeme "prvog kruga“ istraživanja, a tada su imali kontroliranu prehranu – prva četiri dana su jeli ograničene porcije, a peti i šesti dan nisu imali nikakva ograničenja. Tri tjedna poslije, u drugom krugu studije, spavali su sedam sati. Nije im bilo dopušteno spavati po danu do. Stručnjaci su svakodnevno uzimali uzorke krvi kako bi ustanovili razinu hormona povezanih s apetitom.

Zaključili su kako su ispitanici izgubili više težine kada su spavali duže i slijedili režim prehrane s ograničenim unosom kalorija nego kada su kraće spavali po noći, iako duljina sna nije utjecala na glukozu, inzulin i hormon leptin.

 Studija jeo bjavljena u stručnom časopisu Sleep.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!