Hrana i recepti

Hrana i recepti

Organski šećer palme – idealan prirodni zaslađivač

Ako ste još uvijek u potrazi za idealnim prirodnim zaslađivačem kojeg će, osim ugodnog okusa krasiti i niski glikemijski indeks – organski šećer palme mogao bi biti pravi izbor.

Palmin
šećer je bogat hranjivim sastojcima, krasi ga niski glikemijski indeks, a
izgledom, okusom i načinom topljenja podsjeća na kristalni šećer. Međutim, za
razliku od njega, šećer palme je u potpunosti prirodan i nerafiniran.

Dobiva se
od tekućeg nektara cvijeća koje raste visoko na stablima kokosovog drveta i koji se nakon ubiranja suši. Palmin šećer krasi prirodna smeđa boja i bogatstvo
brojnim ključnim vitaminima, mineralima i fitonutrijentima, uključujući kalij,
cink, željezo te vitamine B1, B2, B3 i B6.

Okusom podsjeća na karamelu

Iako se palmin šećer kuha, otapa i topi poput
običnog bijelog šećera, njegov je okus daleko superiorniji. Znalci tvrde kako je riječ o kombinaciji okusa karamele i smeđeg šećera pomiješanog s maslacem. 

Iako palmin
šećer sadrži nešto kalorija, ovaj se prirodni zaslađivač zbog svog relativno niskog glikemijskog
indeksa, apsorbira u krvotoku znatno sporije od običnog rafiniranog šećera.

 

K. R.
Foto: Wikimedia Commons

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo