Pretili tinejdžeri mogu razviti psorijatični artritis!

pretilost, debljina, vaga, sto kila

Indeks tjelesne mase na pragu zrelosti mogao bi se koristiti pri određivanju izgleda razvijanja psorijatičnog artritisa u odrasloj dobi.

Pretile osobe u 18. godini moguće su suočene s povišenim rizikom psorijatičnog artritisa kada odrastu, pokazalo je američko istraživanje. Koristeći statističke podatke, znanstvenici Medicinskog fakulteta Sveučilišta Utah ustanovili su kako indeks tjelesne mase koji označava pretilost u 18. godini može služiti kad pretkazivač ovog oblika artritisa koji pogađa od deset do 42 posto osoba koje boluju od psorijaze.

U studiju su uključili gotovo 1.000 osoba sa psorijazom, te usporedili podatke njihovog indeksa tjelesne mase kada su imali 18 godina sa sadašnjim stanjem. Na pragu punoljetnosti, 14,1 posto ispitanika je bilo preteško, a pet posto pretilo. Za vrijeme početka istraživanja, 33,5 posto ispitanika je mučio višak kilograma, dok je 35,5 posto bilo gojazno.Ustanovljeno je kako je:

  • 20 posto preteških ili pretilih ispitanika razvilo psorijatični artritis do 35. godina
  • što je osoba bila mlađa kada se psorijaza javila, što je imala veće područje kože zahvaćeno ovom bolesti, te ako je bila žena, imala je veće šanse razvijanja psorijatičnog artritisa.

"Epidemiološka istraživanja koja procjenjuju faktore rizika za psorijazu tek su se nedavno počela provoditi, a ustanovljeno je vrlo malo faktora iz okoliša (kao što su pretilost i pušenje) koji su potvrđeni u više studija. Na kraju, identifikacija faktora rizika za psorijatični artritis nudi obećanje poboljšanja naše sposobnosti postavljanja dijagnoze ove bolesti i sprječavanja kroz promjene koje uključuju mnoge faktore", objasnili su voditelji istraživanja, doktori Ogdie i Gelfand.

Studija je izašla u časopisu Archives of Dermatology.

Psorijatični artritis je upalna reumatska bolest djece i odraslih povezana sa psorijazom. Većina bolesnika najprije razvije psorijazu kože, a nakon toga nastupi psorijatični artritis, dok kod manjeg broja bolesnika kožna i zglobna bolest nastupe istodobno ili se, pak, artritis pojavi prije psorijaze.

Oko deset do 15 posto bolesnika sa psorijazom razvije psorijatični artritis, iako taj postotak doseže i 30 do 40 posto u bolesnika s težim oblikom kožne bolesti.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!