Pretilost povećava rizik bubrežnih kamenaca

pretilost, debljina

Osim što uzrokuje bolesti poput dijabetesa, bolesti krvožilnog sustava, multiple skleroze i raka, pretilost udvostručuje izglede razvijanja bubrežnih kamenaca – najgore noćne more za muškarce.

Prethodna su istraživanja pokazala čvrstu povezanost bubrežnih kamenaca i pretilosti, međutim, istraživači su se zapitali mogu li različite kategorije pretilosti (poput umjerene, standardne ili morbidne) značiti različit rizik razvijanja bubrežnih kamenaca.

Istraživači Medicinskog fakulteta Johns Hopkins uključili su gotovo 95.600 osoba u istraživanje i analizirali podatke o njihovom indeksu tjelesne mase, težini, visini i postotku masnog tkiva. Podatke su prikupljali pet godina, te također obratili pažnju na koliko je ispitanika imalo dijagnozu bubrežnih kamenaca.

Od ukupnog broja ispitanika koji nisu imali problema s težinom, 2,6 posto su dijagnosticirani bubrežni kamenci, u odnosu na 4,9 posto pretilih osoba. Ono što je iznenadilo stručnjake jest to što je rizik razvijanja bubrežnih kamenaca jednak kod pretilosti manjeg stupnja i gojaznosti većeg stupnja. Rizik je jednak bez obzira je li netko umjereno pretio ili morbidno pretio.

Istraživači, predvođeni urologom Brianom Matlagom, nisu sigurni zašto su pretile osobe sklonije bubrežnim kamencima, iako su metabolički i endokrini faktori specifični za pretilost logični uzroci, zajedno s utjecajem prehrane (primjerice visok unos soli).

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Urology.

Bubrežni kamenci se stvaraju kada se u mokraći nakupi previše određenih supstanci koje se kristaliziraju i tako formiraju kamenac unutar urinarnog trakta (bubrezi, mokraćovod, mjehur i mokraćna cijev). Mogu sadržavati razne kombinacije kemijskih spojeva, no najčešće se radi o nakupinama kalcija u kombinaciji sa oksalatima ili fosfatima. Ove kemikalije se normalno nalaze u našoj svakodnevnoj prehrani ili u kostima i mišićima

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!