Hrana i recepti

Hrana i recepti

Bombonijera tortica

Bombonijera tortica izrazito je bogata čokoladom. Uz ovaj desert možete se prikladno “pozdraviti” s jakim zimskim kolačima koje na neko vrijeme ostavljamo, a prigrliti dašak proljeća i ljeta.

Sastojci:

(kalup
16x16cm)

Bombonijera torticaTijesto:

150 g tamne čokolade
200 g maslaca
100 g šećera
50 g brašna
4 jaja

Nadjev:

300 g čokolade
400 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
50 g šećera u prahu
2 žlice ruma ili nekog drugog likera ili arome po želji i ukusu

Okvir bombonijere:

150 g tamne čokolade

ili ako ju želite samo preliti,
napravite čokoladni ganache od

150 g tamne čokolade
100 ml slatkog vrhnja

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200°C.

2. Odvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite snijeg. Čokoladu
otopite na pari, umiješajte maslac i šećer, a zatim jedan po jedan žumanjak,
brašno i na kraju snijeg od bjelanjaka. Pecite 30-ak minuta.

3. Za nadjev otopite na pari čokoladu i slatko vrhnje
neprestano miješajući dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Hladite je najmanje
dva sata u hladnjaku, a najbolje preko noći. Hladnu mikserom miješajte najvećom
brzinom uz dodatak šećera, tako dugo dok ne dobijete pjenastu kremu.
Umiješajte rum, liker ili aromu po želji. Nanesite na ohlađeni biskvit.

Bombonijera tortica4. Torticu sada možete
samo preliti otopljenom čokoladom ili čokoladnim ganachom, pa u tom
slučaju napravite isto kao kod nadjeva za tortu; otopite čokoladu i vrhnje
na pari u jednoličnu smjesu, ali nemojte dodavati šećer u prahu i aromu. Ostavite smjesu da se ohladi i ukrasite tortu.

Ako se odlučite uokviriti je i ukrasiti poput
kutijice bombonijere, trebat će vam još:

150 ml vrhnja za šlag
50 g nadjeva torte
svježe ili sušeno
voće ili praline po izboru

5. Okvir kalupa za tortu obložite papirom za
pečenje i nanesite stranicu po stranicu sloj čokolade. Prije nego kalup
okrenete da nanesete čokoladu na iduću stranicu, ostavite u hladnjaku
ili zamrzivaču da se čokolada stisne. Ako vam se učini da je sloj čokolade
pretanak, nanesite stranicu po stranicu još jedan sloj. Torticu obrežite tako
da okvir možete zajedno sa čokoladom vratiti na torticu. Uklonite okvir i
skinite papir.

6. Torticu nadjenite šlagom, dio šlaga odvojite,
dodajte mu 50 g otopljene čokolade ili ganacha, napunite time vrećicu za
ukrašavanje i iscrtajte razdjeljke u bombonijeri. Ispunite ih svježim ili
sušenim voćem ili vašim omiljenim home made pralinama.

Tadeja i Timna Bjažević
In T & T kitchen

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo