Celer je savršena namirnica za dijetu - pripremite ukusan pire

Celer sadrži hranjive i korisne tvari u svim svojim dijelovima: korijenu, stabljici, listovima, pa čak i u sjemenkama. Zbog toga se ne treba čuditi njegovoj širokoj upotrebi u liječenju mnogih bolesti i tegoba.
Energetska vrijednost 100 g celera je mala - iznosi 14 kcal/59 kJ. Od toga je 0,69 posto proteina, 2,97 posto ugljikohidrata i 0,17 posto masti. Zanimljiva je činjenica da se žvakanjem ove biljke trošite više kalorija nego što ga ima sama biljka, te se kao takva preporučuje u raznim popularnim dijetama.
Pire je najbolje raditi od korijena celera jer mu daje poseban okus i svilenkastu teksturu
Potrebni sastojci:
- 3 šalice mlijeka
- 3 šalice vode
- 1 žlica soli
- 2 velika korijena celera, očišćen i nasjeckan
- manji krumpir
- 1 mali luk, nasjeckan
- malo maslaca
- bijeli papar
- malo nasjeckanog vlasca
Priprema:
Voda, mlijeko i sol neka lagano prokuhaju (posudu stavite na jaku vatru). Dodajte korijen celera, krumpir, luk. Smanjite vatru i kuhajte 30-ak minuta. Ocijedite. U mikseru kombinirajte povrće i maslac dok se ne pretvori u pire. Dodajte sol i papar.
Pate od pileće jetre, francuska juha... Predjela po receptu vrhunskog chefa
A. A.
Foto: Shutterstock