Hrana i recepti

Hrana i recepti

Galette s marelicama

U zadnje vrijeme je galette jako popularan kod nas. Ponajviše zbog brzog načina pripreme pa ne zahtijeva dugo stajanje u kuhinji, što po ovim vrućinama dobro dođe.

Odlično je to što možete upotrijebiti voće koje želite (npr. amule – kao za galette iz prošlog članka, breskve, marelice, jabuke, nektarine, šljive… možete i kombinirati nekoliko vrsta voća, dodati orašasto ili suho voće).

Sastojci:

Za tijesto:

  • 40 grama zobenih pahuljica
  • 200 grama brašna
  • 125 grama maslaca
  • 50 grama prethodno tostiranih i samljevenih lješnjaka
  • Prstohvat soli
  • Žlica vanilin šećera
  • 50 ml hladnog mlijeka
  • 1 jaje – razmućeno

Priprema:

1. Zobene pahuljice, brašno, maslac, sol, šećer i lješnjake mijesite dok ne dobijete mrvice. Zatim u to dodajte razmućeno jaje i mlijeko. Mijesite dok ne dobijete glatko, fino tijesto (sve ovo možete odraditi i u multipraktiku ako ga imate).

2. Pećnicu zagrijte na 180°C, na lim za pečenje stavite papir za pečenje i malo ga pobrašnite. Tijesto rukama oblikujte u kuglu i zatim ga kružno razvaljajte na papiru za pečenje.

Za nadjev:

  • ½ kg marelica
  • 2 žlice meda
  • Žlica limunove korice

1. Posložite marelice po razvaljanom tijesto, 4-5 cm s ruba, prelite medom, pospite limunovom koricom i zatim tijesto preklopite preko ruba nadjeva. Pecite 40 do 45 minuta, dok rubovi ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Ana Surać
Steamy, creamy…

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo