Gnijezda sa šumskim gljivama i prepeličjim jajima

gnijezda sa sumskim gljivama i prepelicjim jajima 3

Osim što su ljekovita, prepeličja jaja vam mogu poslužiti i kao tema privlačnog i nesvakidašnjeg predjela ili malog jela.

Sastojci:
(za 6 gnijezda)

  • k200 g špageta
  • 10 prepeličjih jaja
  • 150 g poriluka
  • 150 g šumskih svježih, smrznutih ili ukiseljenih šumskih gljiva
  • 100 ml bijelog vina
  • 100 g tvrdog ovčjeg sira, ribanca ili sl.
  • 150 ml vrhnja za šlag ili za kuhanje
  • sol, papar
  • ulje i/ili maslac (ja sam koristila sv. mast)
  • 4 cherry rajčice
  • rikola, špinat ili neka druga zelena salata

Priprema:

Skuhajte špagete, isperite ih hladnom vodom, lagano nauljite i rastresite na podlogu prekrivenu papirom za pečenje da se prosuše.

kKalupe za muffine nauljite ili namažite maslacem. Možete ih stavljati i u papirnate košarice za muffine, ali mislim da je bolje bez, jer se papir hoće zalijepiti za špagete. Od dijela prosušenih špageta formirajte gnijezda, u sredinu svakog utisnite kuglicu oblikovanu od alu folije i zapecite u pećnici 15-tak minuta na 180° C.

Skuhajte 4 prepeličja jaja i ogulite.

Na masnoći povenite očišćen i na tanke rezance narezan poriluk, prvo zeleni, a zatim i bijeli dio, posolite, dodajte vino i pustite da sva tekućina ispari. Umiješajte gljive ( ako koristite ukiseljene, dobro ih operite, jer zbog kiseline mijenjaju okus jela) i pirjajte na laganoj vatri, dok ponovo sva tekućina ne ispari. Dotjerajte okus solju i paprom, a zatim umiješajte i vrhnje dok sve ne zgusne. Pomiješajte sve sa preostalim dijelom špageta, pa napunite košarice u koje ste prethodno po dnu i rubovima dodali rezance naribanog sira.

kNa vrh svakoga razbijte po jedno jaje i pecite 15 minuta na 180° C dok sve ne dobije boju i jaje se ispeku.

Za to vrijeme cherry rajčice presijecite vodoravno po pola, izdubite sadržaj i donjim dijelom rajčice poklopite skuhana i očišćena prepeličja jaja, da dobijete gljivu. Po tako napravljenim klobucima sitno naribajte sira.

Servirajte na zelenoj podlozi od špinata, rikole ili neke druge zelene salate, a između stavite gljive od prepeličjih jaja i cherry rajčica.

 

Tadeja i Timna Bjažević
In T & T kitchen

 Prati nas na Viber Public Chatu!