Juha od luka

juha od luka, ana surac

Još uvijek sam nadahnuta putovanjem u Pariz i još uvijek inspiraciju vučem iz sjećanja i fotografija. Ovo je definitivno produkt mog maštanja o tom divnog gradu kojem ću se, nadam se, brzo vratiti.

Nadam se da ćete juhu isprobati i barem na trenutak imati osjećaj da ste i vi odlutali u krajeve gdje hrana nije samo hrana, već umjetnost. Oni i od luka naprave umjetničko djelo. Ova juha je dokaz :)

Sastojci:

  • 500 – 700 grama žutog luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica gustina
  • 2 dcl bijelog vina
  • Svježi timijan
  • 7,5 dcl povrtnog temeljca
  • 2,5 dcl vode
  • Sol i papar
  • Malo kruha
  •  Maslinovo ulje
  • 100 grama sira (gauda)

Priprema:

1. Luk izrezati na ploške debele otprilike pola centimetra, zagrijati maslinovo ulje i staviti luk da se dinsta. Kad je malo omekšao luk posoliti i nastaviti dinstati još 20-ak minuta. Izrezati češnjak na veće komade i dodati luku.

2. Kad češnjak i luk omekšaju podliti bijelim vinom i pustiti da kuha pet do deset minuta da sav alkohol ispari.

3. Dodati svježi timijan, popapriti, dodati temeljac i vodu i smanjiti vatru. Kuhati još pola sata, i zatim sa štapnim mikserom izmiksati luk dok se ne pretvori u kašu.

4. Pola decilitra juhe dobro razmutiti sa žlicom gustina i dodati u juhu i kuhati uz miješanje još pet minuta.

5. Kruh (najbolje bi bilo da je kruh star dan-dva) izrezati na kockice i popržiti na tavi bez ulja. Posipati croutonse po juhi, naribati sir i zapeći u pećnici pet minuta na 200°C.

Bon Appétit

Ana Surać
Steamy, creamy...

 Prati nas na Viber Public Chatu!