Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kolač s limetom

Volite li okus agruma, a posebno limete, ovo bi mogla biti slastica po vašoj mjeri. Pikantni slatko gorki okus namaza limete malo će koga ostaviti ravnodušnim.

kSastojci:

Biskvit:

(kalup cca 26 x 39cm)

  • 200 g glatkog brašna
  • 125 g šećera u prahu
  • 100 ml punomasnog mlijeka
  • 90 ml ulja
  • 1 jaje
  • 1/2 praška za pecivo
  • 5 bjelanjaka
  • 135 g kristalnog šećera
  • sok 1/2 limete
  • sirup od limete

Nadjev:

  • 350 ml namaza od limete
  • 1 l vrhnja za šlag
  • k2-4 žlice šećera u prahu ( ovisi koliko slatko volite)

i još

  • 1/2 vrećica želatine u prahu
  • 2-3 limete koje vam trebaju za sok za i korice

Namaz od limete:

(350ml)

  • 5 sočnih limeta i 1 limun
  • 110 g maslaca
  • 300 g šećera u prahu
  • 2 jaja

Priprema:
Namaz:

Naribajte korice i istisnite sok svih limeta i limuna. Trebali biste dobiti oko 150ml soka.Stavite sok i koricu zajedno sa maslacem i šećerom u staklenu posudu, pa na pari ( voda u posudi ne smije zavrijati, niti dodirivati dno staklene posude), miješajte neprestano dok se šećer i maslac ne otope. U drugoj posudi lagano istucite dva jaja i ulijte u smjesu kroz plastično cjedilo. Miješajte i dalje pazeći da vam voda ne zavrije, pa da ne dobijete limeta kajganu, jedno 20-tak minuta dok se namaz ne zgusne. Ulijte u čiste, vruće staklenke i jedite kako i s čim vam najviše odgovara ili iskoristite za limeta kolač.

kBiskvit:

Pećnicu zagrijte na 200 °C. Namastite dno i stranice kalupa. Obložite pek papirom i namastite i njega. Prosijte suhe sastojke (osim kristalnog šećera) u veliku zdjelu. Umiješajte preostale sastojke (osim bjelanjaka i kristalnog šećera) dok se ne spoje. Istucite bjelanjke i kristalni šećer u čvrsti, ali ne presuhi snijeg. Lagano umiješajte u smjesu i izlijte u pripremljen kalup. Pecite oko 20-25 minuta. Izvadite iz pećnice i uklonite iz kalupa. Ohladite na rešetki. Zamotajte ga u foliju i ostavite u zamrzivaču na nekoliko sati, a onda ga prerežite uzdužno na pola nazubljenim nožem.

Za to vrijeme napravite sirup od:

  • 100 g šećera
  • 150 ml vode
  • soka jedne limete

Prije nego li se sirup do kraja zgusne, trakice limetine kore kratko ubacite u sirup, ali odmah izvadite. Samo toliko da malo omekšaju, nemojte ostaviti predugo, jer jako brzo gube svoju intenzivno zelenu boju!

Sastavljanje:

Natopite polovicu biskvita sirupom, pa je premažite polovicom namaza od limete.

kIstucite čvrsti šlag od vrhnja za šlag, dodajte šećera prema ukusu, odvojite šlaga za stranice kolača, pa premažite preko sloja namaza od limete i poklopite drugom polovicom biskvita, ali okrenite prema unutra vanjsku, tamniju stranu biskvita, (koju ste u međuvremenu natopili preostalom polovicom sirupa) da vam gornja strana ostane svjetla, pa nju premažite preostalom količinom limetinog namaza.

Poslažite omekšale narezane korice limete i prelijte želatinom, koju ste uz dodatak soka jedne limete, napravili prema uputama na vrećici.

Za ovaj kolač je dovoljno pola vrećice želatine, 250 ml vode, uz dodatak šećera prema ukusu, u kojoj rastopite šećer, a onda dodajte sok limete i želatinu koju ste prethodno ostavili da nabubri, ali vam želatina ne smije zavrijati. Kad se počne hladiti i zgušnjavati žlicom je polako izlijte preko kolača.

Stranice omažite preostalim šlagom i ukrasite koricama limete.
Narežite na ploške i poslužite.

Umjesto kolača, a za svečaniji izgled, iz biskvita možete kalupom izrezivati tortice promjera 10cm (količina je dovoljna za otprilike 6 tortica) i dalje ih u pravim ili priručnim kalupima za tortice slagati jednako kao što je navedeno za kolač.

 

Tadeja i Timna Bjažević
In T
& T kitchen

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo