Krafne

Krafne - recept Nada

Krafne koje vam predstavlja naša Nada su iznimno mekane, punjene marmeladom od brusnica. Međutim, vi ih možete isprobati s čokoladom, marmeladom, nutelom ili recimo - sirom....

Potrebni sastojci

k500 g mekog brašna
2 dcl toplog mlijeka
1 kocka svježeg kvasca
sol
100 g šećera
2 jaja
10 ml ruma
100 g omekšanog maslaca
100 g marmelade po želji (brusnica)
šećer u prahu za posipanje

Priprema

1. Svježi kvasac izmrvite u manju posudu, pospite ga šećerom i prelijte toplim mlijekom, pa pustite na toplom da se digne i da se stvori pjenica.

2. U veću zdjelu prosijte brašno, u sredini napravite udubljenje pa stavite dignut kvasac, malo soli, jaja, šećer, maslac usitnjen na manje kockice, rum i naribajte limunovu koricu. Sve dobro izmiješajte kuhačom da se sastojci povežu, pa mikserom spiralnim nastavcima sve dobro miksajte dok se ne počnu stvarati mjehurići.
Izrađeno tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite dizati na toplom mjestu, po prilici 1 sat.

k3. Dignuto tijesto premjestite na radnu plohu, pa ga razvaljajte na debljinu od 7-8 mm. Okruglim kalupom za krafne napravite krugove, polovicu krugova nadjenite sa po žličicu marmelade, rubove im lagano navlažite bjelanjkom ili vodom, a ostalom polovicom krugova preklopite nadjevene krugove. Pokrijte sve skupa kuhinjskom krpom i ostavite stajati još pola sata.

4. Krafne pecite u dubokom i dobro zagrijanom ulju i to tako da ih stavljate gornjom stranom prema dolje i pečete poklopljene oko 2 minute, za tim ih okrenite i pecite s druge strane, bez poklapanja još oko 2 minute. Gotove krafne izvadite u posudu s kuhinjskim papirom koji će upiti višak masnoće. Tople krafne pospite šećerom u prahu.

 

Nada Duhović
Just good food

 Prati nas na Viber Public Chatu!