Hrana i recepti

Hrana i recepti

Krem juha od cvjetače i Camemberta

Cvjetača ili karfiol je vrlo zdrava kupusasta biljka specifičnog okusa. Ili ju volite ili ne. Cvjetaču najčešće kuham, pa pržim s mrvicama na maslinovu ulju ili maslacu. Ovaj put sam ju odlučila napraviti kao ukusnu juhu s vrlo cijenjenim francuskim sirom s plemenitom plijesni. Ako joj još dodate i prepržene kockice tosta, sigurno dobivate pravu gurmansku poslasticu.

kPotrebni sastojci

1 cvjetača
1 povrtna kocka
200 ml punomasnog kiselog vrhnja
sol, bijeli papar
muškatni oraščić
1 žlica maslaca
2-3 kriške tosta
200g Camemberta
2 žlice sjeckanog peršina

Priprema

1. Cvjetaču očistite, razdijelite na manje cvjetove i properite pod mlazom hladne vode. Zakuhajte povrtnu kocku i dodajte propranu cvjetaču. Kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta, dok cvjetovi omekšaju.

2. Za to vrijeme s tosta odrežite koricu, pa ga narežite na kockice, koje zatim popržite na maslacu do zlatno-žute boje, oko 5 minuta. Cvjetaču maknite s vatre, posolite, popaprite, dodajte kiselo vrhnje i muškatni oraščić pa sve izmiješajte. Vratite juhu na laganu vatru i još kratko prokuhajte.

3. U zdjelice ili tanjure razmrvite camembert, zalijte juhom. Na vrh stavite prepržene kockice tosta i po želji sjeckanog peršina. U slast!

Nada Duhović
Just good food

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo