Medaljoni s tikvicama

medaljoni-s-tikvicama3

Kad nam priroda umjesto kalendarskog ljeta donese jesen, pa odgodimo planirani roštilj i uključimo pećnicu, medaljoni s tikvicama su više nego ukusan i mirisan utješni obrok.

MedaljoniSastojci:

Medaljoni

600-700 g svinjskog filea
15-tak šnita tanko rezane pancete
češnjak
svježi kopar
morska sol
bijeli papar
čajna žličica limunovog soka
maslac, maslinovo ulje
konac

Tikvice

1 kg mladog krumpira
500 g tikvica
maslac, maslinovo ulje
sol, papar
kopar
2-3 šnitice pancete
100 ml bijelog vina

Umak

200 g tikvica
svježi kopar
sol, papar
limunov sok
maslinovo ulje
češnjak
100 ml bijelog vina
250 ml vrhnja za šlag

Medaljoni s tikvicamaPriprema:

1. Svinjski file narežite na odreske debele približno 2 cm. Pripremite marinadu na način da ustinite u mužaru češnjak, kopar, morsku sol, papar i sve pomiješate sa žličicom maslaca, žličicom maslinovog ulja, žličicom soka limuna i odreske premažete tom smjesom. Zatim ih omotajte pancetom i učvrstite koncem, pa ostavite neko vrijeme u hladnjaku.

2. Za to vrijeme očistite krumpir i tikvice, narežite na ploške, posolite i popaprite, poškropite maslinovim uljem, ubacite pancetu, pa prelijte maslacem kojem ste dodali sitno sjeckani svježi kopar i bijelim vinom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250°C, povremeno protresajući otprilike sat vremena da se sve lijepo zarumeni, a krumpir dobije koricu.

3. Dok se krumpiri i tikvice peku, na mješavini maslaca i maslinovog ulja do zlatnosmeđe boje s obje strane ispržite medaljone i ostavite ih na toplom, a vi na masnoći koja je ostala od pečenja mesa, popržite na sitne kockice narezane tikvice i sitno sjeckani kopar. Posolite i popaprite i dodajte još usitnjenog češnjaka prema ukusu, podlijte bijelim vinom i pustite da sve omekša. Sad možete sve ostaviti tako ili potpuno usitniti štapnim mikserom ili drobilicom krumpira za pire, pa onda dodajte vrhnje za šlag i ovisno o tome volite li kiselije ili blaže umake dozirajte količinu ili potpuno izostavite limunov sok.

4. Servirajte uz svježu zelenu salatu ili salatu od rajčice i dobro rashlađeno bijelo ili rose vino.

Tadeja i Timna Bjažević
In T & T kitchen

 Prati nas na Viber Public Chatu!