Orah pita, mousse od krastavaca i piletina s grila

orah pita - mousse krastavci 7

Ako ste ljubitelj neobičnih kulinarskih kombinacija – ovo je recept za vas!

Potrebi sastojci:

kPiletina

  • 300 g pilećeg bijelog mesa (fileta)
  • sol
  • bijeli papar
  • 2 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • 2 žličice meda
  • žličica aceta balsamica

Tijesto (kalup promjera 23 cm)

  • 150 g glatkog brašna
  • 150 g mljevenih oraha
  • 70 g maslaca
  • 1 čajna žličica soli
  • ½ čajne žličice bijelog papra
  • žlica bijelog vina
  • 1 malo jaje

Mousse od krastavaca

  • 300 g svježih očišćenih krastavaca (najbolji su oni mali tvrdi, koje obično upotrebljavamo za zimnicu i kiseljenje, ali poslužiti će i veći, ako im odstranite sredinu i koštice)
  • vezica kopra
  • 2-3
  • 3 češnja češnjaka
  • sol
  • 250 ml milerama ili masnog kiselog vrhnja
  • par kapi limunovog soka ili ocat sa sokom limuna ili limete
  • 2 žlice bijelog vina
  • pola vrećice želatine u prahu
  • grančica kopra i polovice jezgre oraha za ukras

kPriprema:

Piletina

U mužaru stucajte sol, papar i češnjak, pomiješajte s 2 žlice maslinovog ulja i dobivenu smjesu utrljajte u piletinu, pa ostavite marinirati najmanje sat vremena.

Piletinu ispecite na roštilju ili gril tavi i još vruću kistom premažite mješavinom meda i aceta balsamica, pa ostavite da se ohladi. Ohlađenu narežite na ploške.

Tijesto

Pomiješajte sve suhe sastojke, maslac narežite na listiće i utrljajte u mješavinu brašna i oraha. Posolite, popaprite, dodajte umućeno maleno jaje i žlicu bijelog vina, pa umijesite glatko tijesto. Odmah ga utisnite u kalup za pitu, ostavite zajedno s kalupom najmanje pola sata u hladnjaku, a zatim nabockajte vilicom i pecite 2'-tak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 ° C, dok tijesto na počne dobivati zlatnu boju.

Izvadite i ostavite da se ohladi.

kMousse od krastavaca

U dvije žlice bijelog vina namočite želatinu da nabubri.

Krastavce ogulite, očistite od sjemenki ako je potrebno i naribajte. Kopar sitno narežite, češnjak protisnite. Posolite prema ukusu, dodajte mileram ili kiselo vrhnje, ocat prema želji i sve dobro promiješajte.

Otopite želatinu na laganoj vatri nemojte dozvoliti da provrije, pa je umiješajte u smjesu krastavca. Ulijte u kalup preko tijesta i ostavite da se ohladi, pa u hladnjaku da se do kraja stisne.

Narezane ploške piletine poslažite ukrug, ukrasite jezgrama oraha i grančicama kopra.

 

Tadeja i Timna Bjažević
In T & T kitchen

 Prati nas na Viber Public Chatu!