Hrana i recepti

Hrana i recepti

Orahnjača (Makovnjača)

Iako su orahnjača i makovnjača zaštitni znakovi blagdanske atmosfere, to ne znači da ove slastice ne može pripremiti u svako doba godine.

Vrijeme pripreme: 2 sata

Sastojci za 6 osoba

kTijesto:
1/2 kg brašna za dizana tijesta
1 kocka svježeg kvasca
3 žumanjka
1 cijelo jaje
80 g rastopljenog maslaca
3 žlice šećera
korica limuna
4 dcl mlijeka
prstohvat soli

Nadjev:
500 g mljevenih oraha
2,5 dcl vrućeg mlijeka
3 žlice šećera
3 žlice suhih grožđica
malo ruma
1 žutanjak
mljeveni šećer

Za nadjev od maka:
300 g mljevenog plavog maka
2 dcl vrućeg mlijeka
3 žlice šećera
suhe grožđice
malo ruma za namočiti grožđice

Priprema

k1. Kvasac natrgati u manju posudu ili šalicu, dodati žličicu šećera i preliti do pola šalice mlakim mlijekom. Pustiti da se diže 15-ak minuta na toplome.

2. U zasebnu veću posudu stavimo brašno, rubove malo posolimo te u udubinu koju smo napravili u sredini izlijemo dignuti kvasac. Dodamo žutanjke, jaje, šećer, maslac te koricu limuna. Dobro kuhačom “isklofamo” (ili mikserom), sve dok se ne počne odvajati od posude. Pokrijemo tijesto čistom krpom i pustimo dizati 30-40 minuta. Kad se tijesto digne ponovno ga “isklofamo” i pustimo dizati.

3. Dok se tijesto diže, pripremimo nadjev. Mljevene orahe prelijemo vrućim mlijekom, dodamo suho grožđe prethodno natopljeno u rumu i šećer. Nadjev pustimo hladiti. Na isti način se radi i nadjev od maka.

4. Tijesto sada razvaljamo na pobrašnjenoj krpi te premažemo nadjevom, rubove uz pomoć kista premažemo žutanjkom. Sve zajedno uz pomoć krpe zarolamo i premjestimo u maslacem namazan kalup.

5. Pećnicu zagrijemo na 190° C i kolač pečemo oko 40-45 minuta. Gotov kolač posipamo mljevenim šećerom i pustimo da se ohladi.

 

Nada Duhović
Just good food

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo