Orehnjača - naša slatka baština

Orehnjača, kolaš, orasi, shutterstock

Tradicionalni kolač kontinentalne Hrvatske već je generacijama omiljena slastica u kojoj uživaju svi - od najmlađih do najstarijih članova obitelji. Kako ne bi nestala tradicija u ovome užurbanome načinu života, donosimo vam recept za najukusniju orehnjaču.

Danas je eksperimentiranje u kuhinji, pa tako i u pripremi kolača, sve učestalija pojava. Priprema kolača na tradicionalan, starinski način vraća onaj dašak ljubavi utkane u stvaranje proizvoda svojim rukama, koji se danas gotovo izgubio.

Orehnjača je više od slastice. U taj je kolač utkana sva ljubav majki i baka, koje su je prenosile na druge. Pomno i s ljubavlju su čuvale recept  predavale ga kćerima i nevjestama.

Recept za orehnjaču

Sastojci:

Za tijesto: 500 g brašna, 50 g maslaca, svježi kvasac, 1 jaje, 3 žumanjka, 2,5 dl mlijeka, 100 g šećera, sol

Za nadjev: 250 g oraha, 2 dl mlijeka, po želji limunova korica, cimet i malo rakije ili ruma

Priprema tijesta:

  1. Usitniti kvasac, dodati mu žličicu šećera i malo toploga (ne smije biti prevruće) mlijeka te ostaviti desetak minuta da odstoji
  2. U međuvremenu u posudu prosijati brašno, dodati mu omekšali maslac, žumanjke i jaje, šećer, kvasac i ostatak mlijeka
  3. Tijesto mijesiti tako dugo dok se na površini ne pojave mjehurići nakon čega ga treba pustiti da počiva  pola sata
  4. Potom tijesto tanko razvaljati, posložiti nadjev, staviti i ostaviti da se odmori desetak minuta
  5. Tepsiju premazati masnoćom, staviti orehnjaču i peći oko sat vremena na temperaturi od 160 do 180° C

Pri pripremi orehnjače vrlo je važno da kvasac bude svjež. Ako je star, tijesto se neće ukvasati. Bolje je koristiti se svježim nego sušenim kvascem.

Priprema nadjeva:

  1. Samljeti orahe, dodati šećer, malo ruma ili rakije, dodati naribanu koricu limuna, preliti toplim mlijekom
  2. Prije nego što se stavi na tijesto, nadjev je potrebno malo ohladiti

Dobar tek!

Foto: Shutterstock

J. R.

Pogledajte recepte za najslasnije božićne kolače, ali i koji začini će vas ovoga Božića oduševiti!

 Prati nas na Viber Public Chatu!