Hrana i recepti

Hrana i recepti

Osinja gnijezda

Ovaj recept je objavljen u sklopu nagradnog natječaja “Skuhaj ovo”. Vaše ćemo fine kreacije objavljivati od 28. siječnja do 15. travnja, a tri najbolja recepta bit će nagrađena vrijednim nagradama.

Potrebni sastojci

Za tijesto

  • 500 grama glatkog brašna
  • jedan paketić svježeg kvasca
  • dva žumanjka
  • osam dekagrama maslaca
  • deset dekagrama šećera
  • dva decilitra mlijeka
  • dvije žlice kiselog vrhnja
  • sol
  • vanilin šećer
  • limunova kora

Za nadjev

  • 17 dekagrama maslaca
  • šećera po želji
  • grožđica po želji

Za preljev kolača

  • dva decilitra mlijeka

Priprema

Otopite osam dekagrama maslaca, kvasac staviti u posudu s malo šećera, dodajte malo mlakog mlijeka i ostavite neka se diže.

U brašno stavite kvasac i ostale sastojke te umijesite dizano tijesto, dodajući postepeno mlijeko i pazeći da tijesto ne bude niti premekano niti pretvrdo. Ostavite da se diže na toplom.

Preostali maslac (17 dekagrama pomiješajte sa sitnim kristal šećerom – količina po želji).

Dignuto tijesto razvaljajte na debljinu do jednog centimetra, premažite maslacem sa šećerom, posujte grožđicama i zarolajte u roladu. Lim za pečenje premažite margarinom.

Roladu od dizanog tijesta režite na šnite debljine oko dva do tri centimetra, poredajte šnite u lim jednu do druge, tako da stoje vodoravno i da se lim napuni do kraja. Ostavite na toplom mjestu neka se diže. Tijesto se treba udvostručiti u obimu te biti lagano na pritisak.

Pecite na 180 stupnjeva, a nakon 15 min pečenja sva gnijezda zalijte prvi puta decilitrom mlijeka. Ostatak mlijeka prelijte još jednom pred kraj pečenja.

Terezija Benčević

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo