Piroške

Piroske - recept Nada

Svima poznato jelo možete puniti sadržajem po želji... hrenovkama, šunkom, svježim ili nekim topivim sirom... recept je jednostavan, a rezultat fantastičan. Dobila sam ga od svekrve, prije dosta godina i od tada je puno puta isproban. Samo pazite: dosta su zasitne i brzo nestaju!

kUlje u kojem se prže mora biti vruće, kako ga piroške ne bi upile. Tijesto je bez masnoće pa mora stajati najmanje dva sata u frižideru. Može čak i do idućeg dana. Djeca ih posebno obožavaju. Aromatične su, pa će se njihov miris osjetiti i dalje od vaše kuhinje...

Potrebni sastojci

1/2 kg brašna
2 jaja
2 jogurta
1 svježi kvasac
1 prašak za peciva
malo soli
malo šećera
1 paket malih (koktel) hrenovki
1 paketić sira u listićima
ulje za prženje

Priprema

1. U veću posudu zamijesiti jaja s jogurtom, posoliti i malo pošećeriti, dodati brašno s praškom za pecivo i natrgati svježi kvasac na manje komadiće. Sve dobro "izlupati" kuhačom ili u mikseru s nastavcima za takva dizana tijesta.

2. Dodati još brašna i još "izlupati", pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti u frižideru na najmanje dva sata. Tijesto povremeno izlupati kako se digne.

k3. Tijesto razvaljati i rezati na kvadrate veličine 8x8 cm. U svaki kvadrat staviti nadjev po želji, hrenovke i sir, ili samo jedno od toga, šunku, svježi sir...

4. Kvadratić s nadjevom lagano zarolati, krajeve spojiti prstima.

5. Kad smo sve piroške (kvadrate) napunili i spojili, zagrijati ulje da bude jače vruće i pržiti piroške do zlatno žute boje, po potrebi vilicama okrenuti i pržiti s obje strane. Ulje mora biti dovoljno da piroške plivaju u njemu. Najbolje koristiti manju i dublju tavicu, pa pržiti po dvije ili tri piroške odjednom.


Nada Duhović
Just good food

 Prati nas na Viber Public Chatu!