Pita od borovnica

pita-borovnica 6

Sastojci:

Tijesto: (kalup promjera 23 cm)

  • k100 g glatkog brašna
  • 50 g mljevenih badema
  • 50 g krupno sjeckanih badema
  • 70g maslaca
  • malo soli
  • 50 g šećera u prahu
  • ribana korica 1 limuna

Krema od vanilije:

  • 1 jaje
  • 2 vrećice vanili šećera
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 1 čajna žličica Gustina
  • ½ mahune vanilije
  • 2 žlice arome vanilije

kNadjev od borovnica:

  • 500 g borovnica
  • 50 g šećera
  • sok 1 limuna
  • 1 jušna žlica Gustina

- 2 žlice badema narezanih na listiće

Priprema:

Tijesto:

Pomiješajte brašno, šećer, sol, limunovu koricu i sitno mljevene bademe, dodajte maslac narezan na listiće i zamijesite prhko tijesto. Na kraju umiješajte i krupno sjeckane bademe. Ako je tijesto jako mekano, ostavite ga kratko vrijeme ( 15-tak minuta) u hladnjaku da ga možete razvaljati ili ga odmah utisnite u kalup za pitu, nabockajte vilicom pa ostavite 15-tak minuta u zamrzivaču. Pećnicu zagrijte na maksimum.

Krema od vanilije:

Jaje izmiksajte sa vanili šećerom, dodajte Gustin i aromu vanilije. ½ mahune vanilije prokuhajte u vrhnju za šlag. Kad zavrije izvadite mahunu, ostružite sjemenke i dodajte u vrhnje, maknite vrhnje s vatre, pa neprestano miješajući ulijte smjesu jaja. Sasvim kratko vratite na vatru da se počne zgušnjavati, a onda ostavite sa strane da se malo ohladi.

kNadjev od borovnica:

Polovicu količine borovnica pomiješajte sa šećerom, gustinom i limunovim sokom i kuhajte na srednje jako vatri neprestano miješajući dok se ne počne zgušnjavati. Ostavite sa strane.

U kalup koji ste izvadili iz zamrzivača ulijte smjesu jaja, pa pecite, prethodno smanjivši temperaturu na 200° C 20-tak minuta. Izvadite, ulijte nadjev od borovnica, pa pecite još slijedećih 5-7 minuta.

Izvadite i ostavite da se ohladi. Na ohlađenu pitu poslažite preostalu polovicu svježih borovnica, pospite lagano kristal šećerom i bademima narezanim na listiće.

 

Tadeja i Timna Bjažević
In T & T kitchen

 Prati nas na Viber Public Chatu!