Pita od jabuka na moderan način

Recept pita s jabukama pita shutterstock 152161811

Blagodati slatkih začina s Istoka, a poslije i Zapada vrijedno su se kroz generacije i generacije tkale u recepte naših baka i majki. Pogledajte modernizirani recept tradicionalne slastice koju vole i mladi i stari - pite od jabuka.

Pita od jabuka jedan je od najčešćih kolača koji se nalaze na svakom stolu u bilo kojem kraju Lijepe Naše. Kolač je to za koji su se otimali svi i čijem mirisu nitko nije mogao odoljeti. Ovu slasticu, otrgnutu zaboravu, već danas možete pripremiti u svome domu.

Recept za pitu od jabuka

Sastojci za tijesto:

  1. 30 dag brašna
  2. 20 dag maslaca ili margarina
  3. 10 dag šećera
  4. 2 žumanca
  5. malo ruma
  6. korica od limuna
  7. vanilin šećer
  8. malo soli
  9. jedno jaje (za premazivanje)
  10. šećer u prahu

Sastojci za nadjev:

  1. 90 dag jabuka
  2. 4 dag grožđica
  3. 4 dag oraha
  4. 7 dag šećera
  5. korica od limuna
  6. cimet
  7. mrvice po potrebi

Tko voli malo slađu pitu, može promijeniti omjer šećera, jabuka i grožđica. No, valja paziti da ne bude previše soka kako bi se tijesto dobro ispeklo.

Priprema:

  1. Suhe sastojke (brašno, šećer, vanilin šećer, sol) pomiješajte s natrganim maslacem, rumom, žumancem i naribanom koricom od limuna. Zamijesite tijesto i pustite neka otpočine
  2. Polovicu tijesta stavite u kalup i pecite nekoliko minuta na 180 °C
  3. U međuvremenu, ogulite i narežite (ili izribajte) jabuke te ih u posudi pomiješajte s orasima, šećerom, cimetom i koricom limuna
  4. Kada tijesto bude napola ispečeno, dodajte nadjev
  5. Od preostaloga tijesta izrežite tanke šnite i posložite ih na vrh nadjeva
  6. Prije pečenja vrh pite premažite jajetom
  7. Pitu pecite u pećnici 35 minuta na 200 °C
  8. Ohlađenu pitu pospite šećerom u prahu

Dobar tek!

Foto: Shutterstock

J. R.

Pogledajte kako glavni zimski začin cimet može itekako poslužiti i u beauty trikovima.

 Prati nas na Viber Public Chatu!