Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pita od višanja

Ljeti kada sunce upeče, a kada želim jesti nešto slatko uglavnom biram jednostavne slastice koje ne zahtijevaju predugi boravak u kuhinji, uz pećnicu 🙂

Ovo je takva slastica. U pauzi dok vam se tijesto hladi u frižideru možete malo prileći i udovoljiti fjaki koja vas je ulovila 🙂 Dok se pita peče sjednite na balkon ili u vrt, uz hladnu limunadu i uživajte, a onda se nakon teškog fizičkog rada njome i zasladite!

Za prhko tijesto:

  • 500 grama brašna (ja volim koristiti integralno)
  • 100 grama šećera
  • 250 grama maslaca
  • korica jednog limuna
  • dva jaja (prethodno izlupana)
  • par žlica hladnog mlijeka
  • žlica cimeta

1. Umiješati tijesto od navedenih sastojaka, ostaviti ga u hladnjaku pola sata i tanko razvaljati

2. Staviti ga u kalup, vilicom ili čačkalicom probušiti rupice, prekriti papirom za pečenje i posuti grahom da se tijesto tokom pečenja ne digne.

3. Peći deset minuta na 180° i pustiti da se ohladi.

Za nadjev:

  • 500 grama višanja
  • sok od jednog limuna
  • 100 grama šećera u prahu
  • žlica cimeta
  • žlica ruma (ili malo više :))

Višnje sa šećerom, sokom od limuna, cimetom i rumom staviti kuhati na laganu vatru dok se ne zgusne. Kad se zgusne uliti nadjev u kalup u kojem je već napola ispečeno tijesto. Prekriti rešetkicama od tijesta (po želji) i peći na 180° još 20 minuta do pola sata, tj. dok ne dobije zlatna boja.

Pustiti da se malo ohladi i poslužiti ju toplu uz sladoled od vanilije ili hladnu.

 

Ana Surać
Steamy,
creamy…

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo