Slani krekeri

Ana Surac, slani krekeri (6).JPG

Početak jeseni sam obilježila slanim krekerima. Jednom kad ih krenete jesti ne možete se zaustaviti :)

Radila sam ih dva dana zaredom jer se prva tura pojela u jednom danu, a drugi dan sam dozu i pol radila za okupljanje dečkove ekipe s posla. Uzeo je punu kutiju krekera i za pola sata poslao sms ''nestali su u trenu''. Inače sam recept složila proučavajući nekoliko stranih kuharica koje imam doma, jer sam u svakom nalazila nešto što mi se ili nije sviđalo ili što u tom trenu nisam imala kod kuće :)

Super je što recept stvarno dobro podnosi promjene! Kad sam pravila drugu turu omjeri su bili prilično drugačiji nego u receptu koji slijedi, ali nije bilo nikakve razlike.

Sastojci:

  • 270 grama brašna (ja sam kombinirala bijelo i integralno)
  • 200 grama maslaca
  • 200 grama svježeg sira
  • grana padano ili neki tvrdi sir po želji
  • 50 grama buđole
  • sjemenke lana
  • sezam
  • sol
  • kim
  • tri žutanjka

Priprema:

1. Pećnicu stavite grijati na 200 °C. Brašno stavite u posudu, dodajte jednu žličicu soli, svježi sir i maslac izrezan na kockice ili listiće. Dodati sezam i sjemenke lana i dodati naribani grana padano sir. Ukoliko nešto od navedenog ne volite izostavite to i dodajte nešto po svom guštu.

2. Sve to dobro umijesiti (mijesi se jako brzo i lagano). Ako je potrebno još malo brašna, dodajte, ali čim se tijesto prestane lijepiti za ruke to je to!

3. Ukoliko želite, tijesto možete podijeliti na dva dijela i u drugi dio dodati buđolu narezanu na kockice i prethodnu malo poprženu na tavi bez ulja.

4. Tijesto stavite u hladnjak pola sata. Nakon pola sata, na dobro pobrašnjenu radnu površinu razvaljajte tijesto što tanje. Režite oblike kalupima za kekse ili nožem izrezujte male trakice.

5. Prije pečenja krekere premažite razmućenim žutanjkom i pospite sezamom, kimom ili sjemenkama lana. A može i kombinacijom svega navedenom :) Pecite na 200 ° C, sedam-osam minuta.

Ana Surać
Steamy, creamy...

 Prati nas na Viber Public Chatu!