Hrana i recepti

Hrana i recepti

Smeđi kruščić s bučinim uljem i sjemenkama

Ciklus radionica pripreme zdravog kruha i peciva počinje 16. veljače, a traje svakog dana od ponedjeljka do subote u popodnevnim satima.

Ako želite svoj “obični” kruh od pšeničnog brašna zamijeniti nekim zdravijim, ukusnijim i zanimljivijim, potražite savjete u Akademiji zdravog kuhanja! Rješenje stiže u obliku ciklusa radionica pripreme zdravog kruha i peciva Akademije, a predstavljaju ga Centar za kulturu prehrane, zdravstveni portal Ordinacija.hr i Večernji list.

“Na radionicama će naglasak biti na korištenju alternativa bijelom brašnu zato što je današnje bijelo brašno rafinirano stoga sadrži mnogo manje vlakana koja pospješuju probavu i čiste tijelo od toksina. Također, bijelo pšenično brašno brzo podiže razinu šećera u krvi, što naposlijetku dovodi i do brzog spuštanja šećera i gubljenja energije, a to rezultira prejedanjem. Zbog toga što bijelo brašno nastaje jakom preradom pšeničnog zrna, također se uništavaju mnogi vitamini koji se zadržavaju u brašnu cjelovitog zrna”, otkrila je gastro blogerica Anja Bajt, jedna od voditeljica radionice. Za vašu motivaciju i inspiraciju u kuhinji će se pobrinuti health coach Vanja Varga:

Zdravi kruh

“Na radionici ćete kroz dva sata uz dobro društvo i dobru zdravu hranu saznati sve što trebate znati da biste sami napravili zdravi domaći kruh i peciva. Predavanje od 20 minuta je kratko i jezgrovito – priprema ga tim Centra za kulturu prehrane, odabirući važne i korisne informacije za vas. Zatim, s tim znanjem odlazite sat i pol u kuhinju gdje vježbate to što ste naučili. Poznato je da najbolje učimo iz iskustva, a upravo tako su koncipirane radionice Akademije zdravog kuhanja”.

Radionice pripreme zdravog domaćeg kruha i peciva održavaju se svakodnevno od 16. veljače u Nazorovoj 18 (Zagreb), a svoje mjesto možete rezervirati najkasnije dan ranije na e-mail info@kulturaprehrane.hr ili telefone 481 44 66 / 091 481 44 66. Cijena jednog dvosatnog programa je 180 kuna, a za pretplatnike Večernjeg lista 150 kuna. Svaki polaznik dobiva diplomu Akademije i paket kuharica Veljka Barbierija na dar, dok će jedan polaznik dobiti na dar vrijedni kuhinjski aparat Nutribullet!

Donosimo vam jedan od recepata koji predlaže Centar za kulturu prehrane:

Smeđi kruščić s bučinim uljem i sjemenkama

Sastojci:

  • 250 g raženog brašna
  • 250 g integralnog brašna
  • 2-2,5 čajne žličice soli (više po želji)
  • 250 ml vode, tople (ne vruće)
  • 50 ml mlijeka, toplog (ne vrućeg)
  • 2 čajne žličice suhog kvasca
  • 1 čajna žličica meda (može i šećer)
  • 40 ml bučinog ulja
  • 6 jušnih žlica preprženih bučinih sjemenki (usitniti nakon prženja)

Priprema:

1. Pomiješajte obje vrste brašna u većoj zdjeli. Bučine sjemenke popržite te dodajte brašnu, zajedno sa solju i uljem. Kvasac pripremite u zdjelici, dodajte med te zagrijte mlijeko i promiješajte. Ostavite na toplom da se diže. Kada se kvasac digne, u brašnu s dodacima napravite udubljenje i dodajte dignuti kvasac. Umiješajte ga.

2. Postupno dodajte zagrijanu vodu, miješajući drvenom kuhačom. Kada dodate svu vodu i tijesto postane jednolično, počnite mijesiti rukama (ako je tijesto ljepljivo, dodajte malo integralnog brašna i umijesite ga).

3. Kada se tijesto počne odvajati od posude, premjestite ga na ravnu pobrašnjenu površinu i mijesite tri do pet minuta.

4. Tijesto vratite u posudu, prekrijte krpom i ostavite da se diže pola sata na toplom. Tijesto premijestite u kalup (veći okrugli ili četvrtasti) u kojem će se peći (u koji ste stavili papir za pečenje), prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže 30 minuta. Nakon 25 minuta otkako ste ostavili kruh da se diže upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Za pet minuta smanjite na 180 stupnjeva i stavite kruh da se peče na srednju visinu pećnice. Poklopite ga.

5. Neka se peče poklopljen 25 minuta, otklopite ga, probodite drvenom čačkalicom i ako je ona suha – pecite još šet minuta, a ako je ljepljiva, pecite još deset minuta.

Kruh izvadite iz kalupa, umotajte u čistu krpu i ostavite da se hladi na rešetci ili naslonjen na način da je što manjom površinom u doticaju s nečim. Time se sprječava kondenzacija pare.

Dobar tek želi vam tim Akademije zdravog kuhanja!

Ordinacija.hr
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo