Spaghetti s umakom od vrganja i vrhnja

Spaghetti s umakom od vrganja i vrhnja

Vrganji imaju finu orašastu aromu, a odlični su u kombinaciji s tjesteninom, rižom, mesom, divljači ili jednostavno prokuhani i poprženi s jajima i s puno luka.

Najlakše ćete ih naći početkom ljeta ili rane jeseni... Ja sam ih ovaj put odlučila napraviti na potpuno jednostavan način, uz spaghette, u umaku od vrhnja... uživali smo svi, uključujući i baku (mamu)...

Potrebni sastojci

1/2 kg svježih vrganja
1 žlica maslaca
malo maslinova ulja
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
400 ml povrtne juhe (može kocka)
1 dcl vrhnja za kuhanje
3-4 žlice svježeg nasjeckanog peršina
sol, papar
špageti

Priprema

1. Zagrijte povrtnu juhu ili skuhajte povrtnu kocku, pa joj dodajte 400 g očišćenih i tanje nasjeckanih svježih vrganja, kuhajte 20-ak minuta na laganoj vatri. Oljuštite i nasjeckajte jednu veću glavicu luka i 2 režnja češnjaka. Špagete skuhajte i procijedite.
2. Preostalih 100 g nasjeckanih vrganja popržite na vrućem ulju i maslacu, dodajte luk i češnjak i kratko propirjajte, posolite i popaprite.
3. Umiješajte povrtni temeljac zajedno s vrganjima, smanjite vatru i pustite da se krčka 5-7 minuta. Umiješajte vrhnje i 2 žlice nasjeckanog peršina, te začinite po želji.
4. Tjesteninu ocijedite i poslužite s umakom, pospite ostatkom nasjeckanog svježeg peršina.


Nada Duhović
Just good food

 Prati nas na Viber Public Chatu!