Hrana i recepti

Hrana i recepti

Tart s meringom, lješnjacima i grožđem

Ukusan kolač izrađen je od cijelih bobica bijelog grožđa, beze (meringue) nadjevom i lješnjacima.

kSjajna poslastica! I nema se tu što više puno pričati, ukusna, sočna i jednostavna za izradu, a moram vam i priznati da je za njom nastala prava pravcata jagma. Napravljena je još tokom jutra, do večeri više nije bilo ni komadića!

Potrebni sastojci za prhko tijesto

200 g brašna
150 g maslaca
60 g šećera
1 žumanjak
3 žlice slatkog vrhnja

Za nadjev od meringe

400 g bijelog grožđa
4 bjelanjka
malo soli
120 g šećera u prahu
200 g mljevenih lješnjaka
1 jabuka

Postupak

k1. Prvo pripremite tijesto i to tako da u zdjelu stavite brašno, zatim maslac nasjeckan na manje kockice, dodajte šećer, žumanjak i sve dobro prstima izmijesite dok tijesto ne postane mrvičasto, a zatim ga dlanovima dobro i homogeno zamijesite da dobijete glatko tijesto. Na pobrašnjeloj površini tijesto razvaljajte u krug ( promjera 32 cm) pa njime obložite namašćen i brašnom posut okrugli kalup za pite, stišćući ga da dobijete lijep rub. Takvo tijesto stavite na 30-ak minuta u hladnjak.

2. Grožđe dobro operite i posušite kuhinjskim papirom, bobe otrgnite. Bjelanjcima dodajte sasvim malo soli, pa ih stucite uz postepeno dodavanje šećera u prahu u čvrst snijeg. Plastičnom žlicom za miješanje krema umiješajte mljevene lješnjake. Dodajte jednu opranu, oguljenu i naribanu jabuku te na kraju grožđe.

3. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Meringu s lješnjacima i grožđem izlijte u pripremljeno odstajalo tijesto u kalupu, te ga razmažite u ravnomjernom sloju. Stavite tart u zagrijanu pećnicu i pecite ga oko 45 minuta.Ukoliko počne previše tamniti prekrijte ga folijom ili papirom za pečenje. Gotov kolač izvadite i ostavite da se ohladi. Prije samog posluživanja pospite ga šećerom u prahu.

 

Nada Duhović
Just good food

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo