Tjestenina s plodovima mora

tjestenina-plodovi-mora

Naizgled uobičajeno jelo uvijek možete "dotjerati" začinima i neobičnim sastojcima. Tjestenina s plodovima mora brzo će "živnuti" uz dodatak tradicionalnie španjolske namirnica - čili papričice.

tjestenina3Sastojci:
500 g velikih kozica
2 riblja filea bez kostiju (oko 250 g)
4 lignjice
2 žlice maslinovog ulja
3 usitnjena režnja češnjaka
1 žličica mljevene slatke paprike
1 žličica sitno sjeckane crvene čili papričice
3 male zrele rajčice, oguljene i sitno nasjeckane
2 žlice koncentrata rajčice
1 šalica (¼ l) ribljeg temeljca
1 šalica (¼ l) crnog vina
1 žličica smeđeg šećera

500 g tjestenine

Priprema:
1.
Oljuštite i očistite kozice, ne dirajući repove. Izrežite ribu na komade veličine 3 cm i odložite. Oštrim nožem izrežite lignje na tanke kolutiće i odložite ih.
2. Zagrijte maslinovo ulje u tavi, pa dodajte češnjak, mljevenu slatku papriku i ljutu papričicu. Pržite na umjerenoj vatri 2 minute. Dodajte kozice, ribu i lignje i na jakoj vatri pržite uz protresanje 3-4 minute. Izvadite plodove mora iz tave.
3. Dodajte rajčice, koncentrat rajčice, riblju juhu, crno vino i smeđi šećer u tavu. Pustite da polako zakipi, smanjite vatru i pirjajte otklopljeno 10 minuta. Ponovno vratite plodove mora u tavu i dobro izmiješajte.
4. Tjesteninu (po izboru – vijke, školjke, makarone) skuhajte u puno kipuće vode dok ne omekša. Dobro je ocijedite. Pomiješajte plodove mora s tjesteninom i odmah poslužite.

Napomena: Jelo je pikantno, pa prema vlastitom ukusu povećajte ili smanjite količinu čili papričica.

Dobar tek!

S.J.

 Prati nas na Viber Public Chatu!