Tri ljubavna recepta za čarobno valentinovo

tanjur, srce Shutterstock 374754985

Sve od 14. stoljeća pa do današnjih dana u veljači slavimo ljubav, a mašta i priprema zanimljivih jela zasigurno će razveseliti drage nam osobe.

Ususret prazniku ljubavi zagrebački restoran Apetit city i chef Stjepan Bistrički predstavljaju tri zanimljiva jela koja će oduševiti.

Uz ove recepte, hrana koja se inače vezuje uz Valentinovo uključuje različito začinsko bilje kao što su bosiljak, lavanda i ružmarin. Bosiljak je tradicionalni simbol plodnosti i žene su ga nosile kako bi pokazale da su slobodne. Miris lavande je afrodizijak, a ružmarin je stoljećima simbol ljubavi i nekoć je bio dio svabenih buketa. Tu je i med, pčele su tradicionalan simobl ljubavi jer je njihov med sladak. Jagode su zbog svoje crvene boje i srcolikog oblika savršene za slavljenje ljubavi, a one su također i simbol Venere, rimske božice ljubavi. Čokolada je najpopularnija, ali i najnovija na popisu hrane koja se jede za Valentinovo.

Čokolada je postala uobičajen dar tek u Viktorijanskoj eri. Zbog Valentinova je Richard Cadbury sredinom 19. stoljeća osmislio kutije u obliku srca u kojima se tradicionalno pakiraju čokolade za Valentinovo.

1. Kare jelena s kremom od celera / spužva od vrganja / sotirano kuhano povrće / svježa rotkvica / umak od divljači

Potrebne namirnice za 4 osobe:

  • Kare jelena, 1.5kg
  • Celer, 400g
  • Vrhnje za kuhanje, 2dcl
  • Mahuna, 200g
  • Mrkva, 200g
  • Rotkvica ,50g
  • Maslac, 100g
  • Maslinovo ulje, 0.5dcl
  • Umak od divljači, 2dcl
  • Spužva od vrganja 
  • Sol, papar

Priprema jela:

Kare jelena odvojimo od kosti i očistimo od žilica. Kosti i žilice iskoristimo za umak. Izrežemo meso na porcije i mariniramo sa soli, paprom i maslinovim uljem. Celer očistimo, izrežemo na male kockice te ga stavimo na zagrijani maslac. Zalijemo ga vrhnjem za kuhanje, posolimo i lagano kuhamo. Dok se celer kuha očistimo ostalo povrće osim rotkvice i blansiramo u kipućoj vodi. Kada je celer kuhan izmiksamo ga sa štapnim mikserom i protisnemo kroz sito. Meso ispečemo u tavi ili roštilju, blansirano povrće sotirano na maslacu u tavi, začinimo.

Serviramo na tanjur kremu od celera, meso, sotirano povrće, spuzvu od vrganja, svježu rotkvicu izrezanu na kolutiće i prelijemo umakom od divljači.

Umak od divljači:

  • Korjenasto povrće, 0.5kg
  • Kosti koje su nam ostale od karea
  • Koncentrat rajčica, 100g
  • Crno vino, 2dcl
  • Ulje, 0.5dcl
  • Maslac, 50g
  • Med, 20g
  • Sol i papar

Priprema:

Korjenasto povrće zapečemo na ulju, dodamo koncentrat rajčice zalijemo crnim vinom i vodom. Kosti ispečemo u peći i ubacimo kuhati. Ostavimo da kuha što duže. Procijedimo pa iskuhavamo tj. reduciramo da dobijemo gusti umak. Na kraju dodamo malo meda, maslaca i začinimo.

Spužva od vrganja

  • Prah vrganja, 15g
  • Jaja, 3
  • Maslac, 70g
  • Brašno, 20g
  • šećer, 20g
  • Sol, 1g

Priprema

Otopimo maslac i šećer, umiješamo jaja, sol, prah od vrganja i na kraju umiješamo brašno. Smjesu stavimo u kalupe i pečemo u peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta.

2. Rižoto od cikle sa zaljubljenim škampima / mascarpone krema sa limunom / confit limunove korice

Potrebne namirnice za 4 osobe:

  • Cikla, 400g
  • Riža, 320g
  • Sok od cikle, 1dcl
  • Škampi, 1kg
  • Luk, 200g
  • Maslinovo ulje, 50ml
  • Maslac, 100g
  • Mascarpone, 20g
  • Grana padano, 50g
  • Sol, papar
  • Limun
  • Temeljac, 4dcl

Priprema:

Ciklu stavimo kuhati u vodu. Dok se cikla kuha očistimo škampe, očistimo i isjeckamo luk na sitno te ga na maslinovom ulju prodinstamo. Kuhanu ciklu očistimo i izrežemo na kockice stavimo na prodinstani luk zalijemo sokom od cikle i temeljcem. Umiješamo rižu uz stalno miješanje i podlijevanje kuhamo dok riža ne bude al dente. Kada je riža gotova maknemo s vatre, umiješamo maslac i grana padano i dobro izradimo rižoto tako da bude kremast, začinimo. Mascarpone pomiješamo sa sokom od limuna i malo soli. Škampe ispečemo na maslinovom ulju i posolimo.

Serviramo rižoto u duboki tanjur, na rižoto posložimo škampe, kremu od mascarponea i confit koricu od limuna. Ukrasimo po želji.

Confit korica limuna:

Ogulimo limun, koricu narežemo na tanke trakice te stavimo u hladnu vodu kuhati. Kada voda zakuha procijedimo i opet stavljamo u hladnu vodu da izvučemo gorčinu. U treću vodu stavimo malo šećera.

3. Sorbetto od malina i ruže

Potrebne namirnice za 4 osobe:

  • Malina 350g
  • Agava sirup 15g
  • Šećer 35g
  • Voda 30ml
  • Ružina voda 1 žlica
  • Ružine latice

Priprema:

Vodu, šećer i sirup od agave prokuhamo, dodamo ružinu vodu prelijemo preko malina i sve zajedno izmiksamo. Procijedimo tako da nam u cjedilu ostanu koštice od malina. Stavimo u kalup i u zamrzivač da se zaledi.

Kada je smjesa zaleđena možemo je servirati u čašu i ukrasiti ružinim laticama.

Foto: Shutterstock

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!