Hrana i recepti

Hrana i recepti

Umjesto mesa – riba u kotlovini i na roštilju!

Ova slatkovodna riba u kotlovini i šaran na rašljama bit će pravo osvježenje za roštilj!

Kotlovina s ribom

Sastojci:

  • slatkovodna bijela riba

Smjesa za paniranje:

  • bijelo brašno glatko
  • kukuruzno brašno
  • bijeli papar
  • sol

Marinada

  • ljuta paprika
  • slatka paprika
  • sol
  • ulje

Umak

  • bijeli luk
  • sol
  • ulje

Priprema:

Ribu očistiti izvana i iznutra te makniti sve peraje, rep i glavu. Potom je otvorite po dužini na dva jednaka djela, zatim isijecite popreko na komade otprilike 3 cm širine.

Zatim izrezanu ribu uvaljati u marinadu i ostaviti 1 sat da odstoji.

U međuvremenu smiješati (ovisno o količini ribe) bijelo brašno, kukuruzno brašno u jednakim omjerima te dodati bijeli papar i sol. Zagrijati masnoću u kotlovini te ribu paniranu u brašnu peći do zlatno žute boje. Kad je riba pečena izvaditi je na papirni ubrus koji će popiti višak masnoće te se ribu preliti umakom. Svi sastojci umaka se obrade u blenderu u pjenicu. Ovakva se riba poslužuje uvijek vruća

Šaran na rašljama

Sastojci

  • šaran ( 2-2,5 kg)

Marinada:

  • 2 l vode
  • 100 gr soli
  • papar u zrnu
  • lovor

Priprema: 

U posudi prokuhati vodu sa soli, paprom i lovorom te ostaviti da se ohladi. Šarana očistiti te ga otvoriti preko leđa, preliti ohlađenom tekućinom i ostaviti preko noći na hladnom.

Drugi dan izvaditi šarana iz otopine ocijediti te postaviti na rašlje. Naložiti roštilj te postaviti šarana okomito pored vatre. Šaran se peče u tom položaju oko 2 sata (1 kilogram 1 sat). Zbog marinade šarana za vrijeme pečenja nije potrebno soliti. Zadnjih 15 minuta može se premazati sa otopinom soli, ljutom mljevenom paprikom i uljem. Ovaj premaz je stvar ukusa i nije obavezan.

Dobar tek!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo