Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zapečeni njoki s rukolom i Ribancem

Jelo valja zapeći na 20-ak minuta, a potrebno vam je svega nekoliko sastojaka koja se sklapaju u predivan sklad okusa.

Potrebni sastojci

kk1 kg krumpira
1 cijelo jaje
1 žumanjak
sol, papar
100 g mekog brašna
80g pšeničnog grisa
100 g rukole
1 žlica maslaca
300 ml vrhnja za kuhanje
150 g naribanog sira Ribanca
po želji muškatni oraščić

Postupak

1. Krumpir skuhajte, malo prohladite, protisnite. Posolite ga i dodajte ostale sastojke, jaje, žumanjak brašno i gris. Sve dobro umijesite rukama i na pobrašnjenoj podlozi oblikujte valjčiće debljine 1,5 cm. Narežite ih na njoke i svaki prevrtite preko ribeža za sitnije ribanje ili ih jednostavno ukrasite vilicom. Ostavite ih 15-ak minuta da odstoje nakon čega ih kuhajte u posoljenoj vodi. Kad njoki isplivaju na površinu znači da kuhani. Izvadite ih šupljikavom žlicom da se procijede. k

2. Rukolu properite i posušite, a sir naribajte.

3. U zasebnoj većoj tavi otopite maslac i zakuhajte vrhnje za kuhanje, pa dodajte naribani sir. Dodajte malo muškatnog oraščića i umiješajte propranu rukolu i procijeđene njoke. Sve izmiješajte.

4. Četiri manja vatrostalna kalupića namastite tanko maslacem, podijelite u njih pripremljene njoke s rukolom i zapecite u pećnici na 190° C, 20-ak minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju. Poslužite tople. Dobar tek!

Nada Duhović
Just good food

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo