Hrana i recepti

Hrana i recepti

Hladni dani s makrobiotikom

Namirnice se u makrobiotici dijele u više nego nekoliko skupina: po boji, po temperaturi (pripadaju li toploj ili hladnoj energiji) i prema godišnjem dobu.

PovrćeMakrobiotika se zasniva na tom da pokušava što više izvući iz namirnica
zato koristi sezonsko povrće koje upravo u vrijeme dozrijevanja
nutricionistički sadrži sve elemente koji su nam potrebni za
funkcioniranje organizma i protočnost energije.

Jesen donosi smirivanje energije, slabi nam imunitet te se preporučuju
plodovi dozreli u jesen. To su mlade mahunarke, žitarice, bundeve,
kupus, kelj, bijela repa i korjenasto povrće.

Priprema se na način tako da se duže kuha, povrće se reže na veće
komade kako bi zadržalo što više hranjivih sastojaka. Kuha se u manje
vode, na tihoj laganoj vatri poklopljeno kako bi se za kuhanje
koristila para pa povrće zadrži vlastite sokove u kojima se i poslužuje.

Često se pripremaju jela poput variva od mahunarki, guste kremaste
juhe, pite, slatka riža tofu i soja. Smanjuje se konzumacija sirovog
voća i povrća, a nastupa kuhanje. Evo dva zanimljiva recepta. Jedan
možete poslužiti kao glavno jelo, a drugi kao desert.

Riža

Njoki od slatke riže

Sastojci:
2 šalice brašna od slatke riže
1 šalica kuhane vode

Priprema:
Pomiješajte brašno i vodu u posudi dok ne dobijete kompaktnu masu.
Oblikujte u oblik po volji, ali minimalne debljine oko 1,5 cm i uronite
u kipuću vodu. Njoki su kuhani kad isplivaju na površinu vode.
Poslužite ih u juhama ili premažite s kinako-sojinim brašnom ili po
želji.

Glazirane kruške


Sastojci:
4-6 zrelih krušaka prerezanih na pola
jušna žlica kuzu-praha
prstohvat morske soli
pola čajne žličice naribanog đumbira

KruškePriprema:
Kruške je potrebno posložiti u pleh sredinom okrenutom prema gore;
prelijte ih sokom, poklopite kako se ne bi isušile prilikom pečenja i
pecite na 180 stupnjeva dok ne omekšaju. Kuzu izmiješanome sa vodom
dodajte malo soka od krušaka i dobro promiješajte. Kuhajte pola sata,
povremeno miješajući dok se smjesa ne zgusne i postane prozirna. Kada
je glazura gotova prelijte je preko krušaka i pecite ih još 15-ak
minuta.

Uz ove recepte po načelima makrobiotike brinut ćete se o vlastitom tijelu, živjeti u skladu s prirodom i osvježiti duh.

Izvor: She.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo