Hrana i recepti

Hrana i recepti

Malena jabuka: riznica dobrobiti zdravlja

Tko bi rekao kako jedna mala jabuka u sebi sadrži toliko hranjivih tvari, nutrijenata i antioksidansa da se može pobrinuti za zdravlje cijelog organizma.

Zbog svih dobrobiti za zdravlje koje posjeduje, jabuka bi mogla
konkurirati omega-3 masnim kiselinama ili vitaminu C za prestižno mjesto glavne
nutricionističke zvijezde.

Istraživači Sveučilišta Cornell ustanovili su kako fitokemikalije
iz jabuka mogu pomoći spriječiti rak dojke
, te dodaju kako se isti rezultati
mogu primijeniti i na rak pluća, prostate, gušterače i sličnih vrsta raka koji
se pojavljuju u probavnom traktu.

Istraživanje njemačkog tima pokazalo je da pektin iz jabuke i polifenolomi
iz jabučnog soka pojačavaju biološke mehanizme koji stvaraju antikancerogene
sastojke pri procesu fermentacije.

Čelnik istraživanja, doktor Dieter
Schrenk, postavio je hipotezu prema kojoj se razina kiseline butirat, koja
sprečava rak debelog crijeva, povisuje u prisutnosti pektina i ekstrakata soka
od jabuke. Ne samo da je izvrsni nutrijent za epitel debelog crijeva, nego
također igra važnu ulogu u zaštiti prirodnih vlakana protiv raka debelog
crijeva, bolesti česte u zapadnim zemljama.

S druge strane, znanstvenici UCLA-a su ustanovili kako
antioksidans kercetin štiti tijelo od raka pluća kod pušača. “Rezultati su
vrlo zanimljivi jer je pušenje glavni faktor rizika za rak pluća. Prirodne
kemikalije iz jabuka djeluju tako što umanjuju štetu uzrokovanu pušenjem”,
tvrdi dr. Zuo-Feng Zhang, jedan od istraživača.

Dobrobiti jabuka za zdravlje sežu i
do našeg mozga: laboratorijskim miševima s Alhzeimerovom bolešću, ali i zdravim
miševima, poboljšalo se pamćenje nakon što su znanstvenici dodavali sok od
jabuke njihovoj vodi za piće. Dvije ili tri čaše soka od jabuke dnevno trebale
bi biti dostatne za umanjivanje rizika razvijanja senilnosti
pod starije dane,
tvrde stručnjaci.

Pektin iz jabuka ima ulogu u
snižavanju lošeg kolesterola
, a ovo je voće bogato vlaknima – savezniku vitke
linije. Vlakna su mješavina celuloze, hemiceluloze, pektina,
polisaharida i lignina, a samo jedna jabuka sadrži 20 posto dnevnih potreba
organizma za vlaknima.

Prema  podacima Američke udruge za srce,
antioksidansi soka od jabuke pomažu spriječiti arterosklerozu, koja može
dovesti do srčanog ili moždanog udara.Redovitom konzumacijom jabuka smanjujete
rizik razvijanja metaboličkog sindroma koji vodi šećernoj bolesti i srčanim
oboljenjima.

Ako se brinete za zdravlje svojih zubi, jabuka je i ovaj put
rješenje. Osim što svakim odgrizem jabuke jačamo desni, kiselina pomaže otopiti
zubni kamenac – napast koja se može javiti na zubima čak i najmarljivijih četkača.

Nutritivne vrijednosti

Jedna srednje velika jabuka s kožom sadrži: 81 kaloriju, 21 gram ugljikohidrata, četiri
grama vlakna, 159 miligrama kalija, osam miligrama vitamina C, 73 IJ vitamina
A, te četiri mikrograma folne kiseline.

  • Jabuka je iz porodice ruža
  • svježe jabuke
    plivaju jer 25 posto njihova volumena čini zrak
  • jabuka je simbol
    besmrtnosti
  • godišnja potrošnja u
    Hrvatskoj je 16-17 kg
    po stanovniku, što je samo polovica preporučene količine
  • najveća ikad ubrana jabuka
    težila je 1416 grama: ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda, a ubrana je u
    Michiganu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo