Kurkuma - iznimna začinska biljka

Kurkuma

Kurkuma je jedan od najpoznatijih začina u svijetu. Popravit će okus gotovo svakog jela, a samo mala količina je potrebna da vaše tijelo učini zdravijim.

Kurkuma zauzima visoku poziciju u tradicionalnoj ayurvedskoj medicini kao "čistač tijela", a atribut "ljekovita" duguje svom aktivnom sastojku – kurkuminu, čije je djelovanje proučeno u više od 5600 biomedicinskih istraživanja. Upravo zahvaljujući kurkuminu, kurkuma je stekla slavu u zemljama Dalekog Istoka posebno Indije i Kine gdje tradicionalno ima široku primjenu u prehrani, kozmetici te ayurvedskoj, kineskoj i tibetanskoj medicini.

Kurkuma (eng. turmeric, lat. Curcuma longa) je začinska biljka iz obitelji đumbira, uzgaja se u Indoneziji, Kini, Indiji i drugim tropskim krajevima. Kada je svježa, ima aromatičan, ljuto-žareći, blago- gorki i smolasti okus, a sušena razvija aromu naranče i đumbira te je ljutog, gorkog i mošusnog okusa. Daje tipičnu žutu boju mnogim curry jelima i pomaže prilikom probavljanja hrane. Ugledate li na deklaraciji prehrambenog proizvoda u popisu sastojaka dodatak jelima E100, ne brinite – to je oznaka za prirodno žuto bojilo kurkumin.

Kurkuma ima pozitivno djelovanje na organizam, poboljšava rad mozga i srca, ali je i snažan blokator stanica raka. Poznata je po vrlo moćnim antioksidativnim, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. Prema kliničkim ispitivanjima, može pomoći u liječenju raka prostate, dojke, maternice, debelog crijeva, jetre, pluća, kože ili predkancerogenih stanja kože. Poboljšava rad imunog sustava tako što štiti imunološke stanice od njihovih vlastitih otrova (prooksidansa) koji se koriste za ubijanje stanica raka.

Usporedba stope obolijevanja od raka u Indiji gdje se kurkuma vrlo često, gotovo svakodnevno koristi u prehrani, sa stopom obolijevanja u SAD-u.

Tablica

Prema rađenim istraživanjima, kurkuma ima razne blagodati:

  • Antikancerogeno svojstvo: može zaustaviti rast raznih vrsta raka blokirajući enzim koji omogućuje tumornom tkivu da se replicira i živi u tijelu
  • Jača imunološki sustav, reducira negativne nuspojave lijekova za kemoterapiju
  • Antioksidativna, antimikrobna, antivirusna i antiupalna svojstva
  • Zbog jakog protuupalnog svojstva sprječava i pomaže u liječenju autoimunih bolesti kao što su Cronhova i Parkinsonova bolest, ulcerozni kolitis, iritabilni kolon, lupus, reumatoidni artritis; smanjuje upale sluznice grla, pluća, želuca i crijeva, svrbež i upale koje prate hemoroide i analne fisure, čuva živčani sustav, koristan za prevenciju Alzheimerove bolesti
  • Daje sjajan ten, obnavlja kožu i ubrzava zacjeljenje rana, pomaže kod raznih kožnih bolesti, poput akni, ekcema, dermatitisa i psorijaze
  • Potiče probavu, utječe na smanjenje plinova, čisti donji dio probavnog sustava od toksina
  • Pomaže kod svih vrsta alergija jer smanjuje povišene razine histamina
  • Uspješno djeluje na upalu zglobova, pomaže kod osteoartritisa
  • Ima svojstvo analgetika, smanjuje i ublažava bol
  • Snižava razinu šećera u krvi, pomaže kod dijabetesa i u liječenju konjuktivisa
  • Pospješuje proizvodnju i izlučivanje žuči čime poboljšava sposobnost tijela da probavlja masti, regulira rad žučnog mjehura, prevencija za žučne kamence
  • Smanjuje nabrekle jetrene kanale, može pomoći kod bolesti jetre, hepatitis, ciroza i žutica
  • Utječe na eliminaciju toksina iz tijela, poboljšava cirkulaciju i potiče prirodno mršavljenje
  • Pomaže kod menstrualnih grčeva i negativnih simptoma PMS-a, poznata je po odličnim rezultatima uspostavljanja hormonalne ravnoteže kod žena
  • Snižava LDL, a podiže razinu HDL kolesterola te štiti od začepljenja arterija, nastanka ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara
  • Sprječava stvaranje krvnih ugrušaka pa je važna za sve krvne grupe, a pogotovo za krvnu grupu A koja ima gušću krv i veću sklonost stvaranju krvnih ugrušaka.

Kurkuma se rijetko može nabaviti svježa izvan zemlje porijekla, a glavni proizvođači su Indija, Kina i Indonezija. Kurkuma u prahu dostupna je tijekom cijele godine i snažne je žutonarančaste boje. Prah kurkume dobro je čuvati u tamnim staklenim bočicama, iz razloga što kurkumin gubi svoju boju i oštrinu izlaganjem izravnom svjetlu.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!