Kurkumom protiv Alzheimerove bolesti

Kurkuma

Priroda obiluje raznim biljkama i začina koji štite i liječe bolesti. Jedan takav je i kuruma. Ovaj popularni azijski začin u sebi krije iznimno snažna ljekovita svojstva koja sprječavaju pojavu Alzheimerove bolesti, a u nekim ju slučajevima i liječe.

kAlzheimerova bolest može se opisati kao degenerativna bolest mozga koja dovodi do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja te svakako i do velikih promjena u osobnosti bolesnika. Svake godine u svijetu oboli 4,6 milijuna osoba.

U mozgu oboljelih se javljaju "ljepljive" naslage pod nazivom beta-amiloidi. Spomenute se naslage razviju ili kao posljedica Alzheimerove bolesti, ili su njen direktan uzrok. Ali bilo kako bilo, izravno su vezane za degenerativni proces.

Istraživanja su pokazala da kurkuma zapravo eliminira ove naslage – i to kad se prvi put počnu pojavljivati, kao i tijekom kasnog stadija njihova razvoja.

"Ljekovite tvari skrivene u kurkumi inhibiraju razvoj Alzheimerove bolesti i pomažu pri smanjenju plaka u mozgu. Istraživanja su također pokazala da osobe koje konzumiraju veliku količinu kurkume gotovo nikada ne dobiju Alzheimera. Tako je bolest u Indiji i Jugoistočnoj Aziji vrlo rijetka, a u SAD-u vrlo, vrlo česta", poručuju znanstvenici.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!