Potočarka - gorka prijateljica mladosti

Potocarka

Ukoliko vam za ukras u restoranu serviraju ljekovitu potočarku, nemojte je baciti. Pojedite je s ostalom posluženom hranom. Pomoći će vam probaviti ostatak obroka i vašem zdravlju pružiti mnogo dobrobiti. Pročitajte više o biljci koja sadrži više vitamina C od naranči, više željeza od špinata i više kalcija od mlijeka.

Ljekovita potočarka (Nasturtium officinale) je lisnata zelena biljka iz porodice krstašica. Ime je dobila zbog činjenice da u divljini uglavnom raste uz obale potoka i sporijih rijeka. Vodena je biljka dugih peteljki, s malim, okruglastim, svjetlozelenim listovima.

lStari Rimljani i Perzijanci koristili su potočarku kao hranu za mozak, svojevrsni tonik za živce, ali i kao afrodizijak. U današnje vrijeme često se koristi samo kao dekoracija jelu, no njezina nutritivna vrijednost je tolika da ovi listovi oštrog gorkog okusa zaslužuju da ih se jede neprokuhane.

Sirovi listovi, naravno, imaju najveću nutritivnu vrijednost. Potočarka se može pomiješati i s drugim namirnicama u sokovima i salatama, a može se koristiti i za juhu. Jednom kad naiđete na pouzdan izvor kvalitetne potočarke možete je omotati oko grožđa ili komadića ananasa i na ovaj je način konzumirati sirovu. Iako je mnogima u tom obliku pregorka, možete je koristiti i kao sirovi dodatak raznim salatama.

Ljekovita potočarka smatra se hranom koja usporava starenje te je jednako dobra, a po nekima i bolja od mnogih drugih namirnica koje se primjenjuju u tu svrhu. Sadrži mnogo luteina, koji poboljšava ili bar održava oči zdravima usprkos starenju. Potočarka sadrži i velike količine joda, toliko velike da se ne preporučuje ljudima koji pate od hipertireoze.

lVisoka količina joda potočarki daje prednost u odnosu na ostale biljke iz porodice krstašica. Krstašice su bogate hranjivim tvarima koje pomažu u sprječavanju raka, a sve sadrže hranjive tvari s molekulama sumpora. Neki od tih spojeva pomažu jetri u drugom koraku detoksikacijskog procesa.

Krstašice također sadrže enzime koji jetri pomažu proizvesti i dostaviti glutatione u stanice našeg tijela. Glutation se smatra glavnom antioksidativnom molekulom jer dodaje i reciklira potrošene antioksidanse obnavljajući njihovu aktivnost kako bi mogli zaštititi stanice od oksidativnog stresa*.

Prema tome, dovoljno antioksidansa koji sprječavaju oštećenja stanice te povećavaju oksigeniranost je dobrodošlo. A potočarka je biljka koja osigurava oboje.

 

*Nemojte zamijeniti oksidaciju ili oksidativni stres s oksigenacijom. Oksigenacija je sastavni dio ciklusa stanice koji osigurava normalan metabolizam, aktivnost i rast stanice uz proizvodnju energije.

                      

Izvor: Biologija.com.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!