Sladić je univerzalni lijek

slatki-korijen-sladic-biljka8

Kineski su liječnici niz godina upotrebljavali slatki korijen za liječenje svih bolesti – od čira do upale grla. Na Istoku se napitak od slatkog korijena smatra snažnim lijekom za srce i slezenu. Jeste li i vi otkrili ljekovite moći ove biljke?

Slatki korijen ili sladić pripada u mahunarke (kao što su šareni grah i soja) i ima slatkast okus. Većina slatkiša koji se u SAD-u prodaju kao slatki korijen zapravo su zaslađeni anisom, ali u Europi se mogu doista kupiti slatkiši koji sadrže mnogo slatkog korijena.

ČajNiz je razloga zašto se Nacionalni institut za rak i drugi istraživači toliko zanimaju za slatki korijen. Kao prvo, slatki korijen sadrži triterpenoide i fenole, dvije tvar koje mogu blokirati nastajanje raka. Osim toga, slatki korijen sadrži glicirizin, tvar za koju je dokazano da ima antibiotsko djelovanje protiv bakterija koje uzrokuju karijes. Sastojci iz ove biljke zapravo se koriste u mnogim vodicama za ispiranje usta. Kod kojih sve tegoba pomaže sladić?

Čaj od sladića za liječenje čira

Sladić sadrži nekoliko spojeva učinkovitih u liječenju čira, uključujući  glicirizinsku kiselinu. Sladić i njegovi ekstrakti sigurni su za upotrebu u umjerenim količinama, do otprilike tri šalice dnevno. Imajte na umu kako dugotrajna uporaba ili uzimanje prekomjernih količina mogu izazvati neželjene posljedice u obliku glavobolje, letargije ili povišenog krvnog tlaka. Međutim, ti se prateći učinci mogu ukloniti korištenjem drugog pripravka od iste biljke – deglicirizirani sladić -  DGS. Komercijalni pripravci na osnovi sladića, koji sadrže DGS, mogu se nabaviti u trgovinama zdrave hrane ili biljnim ljekarnama. Ako imate čir, oni su najbolji način liječenja sladićem, ali gubitak glicirizina smanjuje isjeliteljsku moć. Ako sladić želite uzimati povremeno, kao preventivno sredstvo protiv čira, jednostavno kada kuhate drugi čaj u njega dodajte malo sladića.

Sladić kao lijek za ćelavost

Ova biljka sadrži sastojak koji sprječava pretvaranje testosterona u dihidrotestosteron (DHT). Od nje možete pripraviti šampon za sprječavanje opadanja kose, tako što ćete sladić dodati u svoj omiljeni šampon za kosu.

Sladićem protiv depresije

Nijedna biljka ne sadrži više antidepresivnih sastojaka od sladića. Naime, barem osam supstanci ove biljke imaju snažno antidepresivno djelovanje. Ako ju koristite protiv depresije, malo ove biljke dodajte u bilo koji drugi biljni čaj.

Sladić smiruje kašalj

Osim ostalih pozitivnih djelovanja, sladić smiruje sluznicu i ima dugu tradiciju u liječenju kašlja i astme. Čaj možete pripraviti od samog sladića, ili malo te biljke dodati u drugi biljni čaj. Imajte na umu kako ne smijete pretjerati s pijenjem čaja jer se mogu javiti povišeni tlak, letargija i glavobolja.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!