Način na koji kuhate rižu može predstavljati rizik za zdravlje

Shutterstock 317734340

Omiljena riža može postati ozbiljan problem, kažu znanstvenici

Čak i nakon što je skuhana na "normalan način", u loncu dok voda ne ispari, istraživanja pokazuju da je otrovan arsen - kemikalija koja kontaminira rižu kao rezultat industrijskih toksina i pesticida koji se koriste kako bi riža rasla. 

Do bijelih i zdravih zubi uz pomoć ovih namirnica

Kronična izloženost ovim toksičnim spojevima povezuje se s mnogim zdravstvenim problemima poput srčanih bolesti, dijabetesa i raka. Prema istraživanju Instituta za globalnu sigurnost hrane, oko 58 posto hrane na bazi riže samo u Velikoj Britaniji imaju veliku razinu arsena u sebi. Isto tako, i u Hrvatskoj su znanstvenici upozoravali na ovaj problem. 

Ljuti ste kad ste gladni? Znanost ima objašnjenje!

Stvar je u kuhanju

Zapravo nema razloga za paniku, trebali biste samo promijeniti način na koji kuhate rižu. Omjer riže i vode trebao bi biti 5:1 i tada se razina arsena smanji za čak pola. Isto tako, ako rižu namačete preko noći prije kuhanja smanjit ćete razinu arsena za 80 posto. Vodu biste trebali ispirati dok ne postane bistra. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 Prati nas na Viber Public Chatu!