Akupunktura olakšava sindrom policističnih jajnika

Akupunktura

Akupunktura i vježbanje mogu pomoći ženama da lakše iziđu na kraj sa simptomima i rizikom koji proizlazi iz neravnoteže hormona. Njega uzrokuje određena cista jajnika, objavili su švedski znanstvenici.

Podaci kažu da jedna od deset žena u reproduktivnoj životnoj fazi oboli od sindroma policističnih jajnika, stanja koje može započeti u tinejdžerskoj dobi i uzrokovati neredovite menstruacije te neplodnost.

Mala nezrela cista na jajnicima ometa proizvodnju hormona, uzrokujući pretjeranu sekreciju muškog hormona testosterona. Pored neplodnosti, sindrom može povećati ženine šanse za pretilost, razvoj dijabetesa tipa 2 ili kardiovaskularnu bolest, objavili su znanstvenici.

AkupunkturaI dok je uzrok sindroma još uvijek prava nepoznanica, istraživači vjeruju da je povezan s vrlo aktivnim simpatičkim živčanim sustavom. Radi se o dijelu tijela koji regulira nekoliko funkcija kojima ne može svojevoljno upravljati, poput npr. širenja zjenica.

Za potrebe istraživanja, žene sa sindrom policističnih jajnika bile su podijeljene u tri grupe. Jedna je grupa primala standardnu elektro akupunkturu, kod koje je slaba električna struja putovala kroz igle. Drugoj su grupi dodijeljeni monitori za praćenje rada srca. Ženama je rečeno da vježbaju tri ili više puta tjedno. Zadnjoj grupi nisu dane nikakve posebne upute ili tretmani.
Nakon četveromjesečnog razdoblja, kod žena koje su primale akupunkturu i vježbale zabilježena je niža aktivnost simpatičkog živčanog sustava. Kod grupe koja je primala akupunkturu zabilježeno je dodatno poboljšanje, kazali su istraživači.

"Žene koje su primale tretmane akupunkture prijavile su normalizaciju menstrualnog ciklusa. Njihova razina testosterona je postala značajno niža. Radi se o važnom otkriću, budući da su povišene razine testosterona usko povezane s povećanom aktivnošću u simpatičkom živčanom sustavu žena", kazala je autorica studije Elisabet Stener-Victorin sa švedskog sveučilišta.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!