Bračna nevjera – kako dalje zajedno?

bracni problemi razvod dijete2

Jako malo bračnih problema uzrokuje toliko boli i očaja kao nevjera. Financijske brige, neslaganja oko odgoja djece ili ozbiljna bolest mogu udaljiti supružnike. No tek duboki osjećaj izdaje i preljub potkopavaju same temelje bračne zajednice.

Kada afera tek izađe na vidjelo, oba partnera osjećaju da se njihov svijet srušio. Ostaje pitanje može li jedna takva izdana veza preživjeti novonastalu situaciju?  

Bračni problemiRazvod ne mora biti jedino preostalo rješenje. Uz pomoć stručnog savjetnika i puno uzajamnog truda, parovi mogu ponovno izgraditi vezu - i to jaču i čvršću nego što je bila ranije.

Iako je svaka veza drugačija,  postoje koraci koje svi moraju proći kako bi ponovno izgradili povjerenje u braku!  

1. Afera mora završiti. To uključuje i sve oblike komunikacije između bivših ljubavnika. Istinsko obnavljanje veze ne može se dogoditi bez ovog koraka. 

2. Budite odgovorni!
Ako ste vi varali, preuzmite odgovornost za svoje postupke. Ako ste prevareni, dobro razmislite o svojim postupcima i o ulozi koju ste možda i nesvjesno odigrali u preljubu. Primjerice, možda ste se udaljili od partnera ili bili uzrok njegovog nezadovoljstva.

3. Definirajte zajednički cilj!
Uvjerite se da oboje želite održati brak, ali nemojte nagliti s odlukama i donositi ih u stanju emotivnog kaosa. Vjerojatno je potrebno neko vrijeme kako biste realno sagledali situaciju i vidjeli može li se natrag. Ako ste oboje sigurni u to da i dalje želite biti skupa,  budite strpljivi, angažirani i uložite trud i energiju. 

Nevjera4. Posjetite stručnog savjetnika! Pronađite bračnog savjetnika koji će vam pomoći u svladavanju novih emocija i mirenju s novonastalom situacijom. Raspitajte se koji su stručnjaci najbolji na tom području, kako ne biste završili kod savjetnika koji preljub vidi kao kraj braka.

5. Prepoznajte probleme!
Nevjera često ukazuje na prikrivene probleme koji već dugo postoje u braku. Preispitajte svoju vezu kako biste bolje razumjeli što je sve pridonijelo nevjeri. Na ovaj ćete način shvatiti i što trebate poduzeti kako biste spriječili da se slične situacije ponove. 

6. Razgovarajte o nevjeri!
Nakon što početno zaprepaštenje prođe, raspravite o nevjeri otvoreno i iskreno. Naravno, ovaj korak nije nimalo lagan, ali ga svejedno treba poduzeti.  Prihvatite da će vam možda trebati savjet stručnjaka kako biste konstruktivno, bez prebacivanja i ljutnje, raščistili situaciju. 

7. Dajte si vremena!
Ako ste vi prevareni partner, možete si odrediti vremenski rok potreban za oporavak. Često je osoba koja je prevarila željna sve ostaviti iza sebe i brzo krenuti naprijed sa životom, kako bi se lakše nosila s krivnjom. Dozvolite jedno drugome vremena da razumijete i da se oporavite.

Bračni savjetnik8. Naučite oprostiti!
 Mnogim je ljudima ovo najteži dio oporavka od nevjere. Opraštanje ne dolazi lako niti brzo – ponekad se radi o procesu koji traje čitav život.  Nemojte se služiti oprostom kako biste prikrili neke neugodne probleme s kojima se ne želite suočiti. Ako ste predani partneru i braku, opraštanje bi trebalo s vremenom dolaziti sve lakše. 

9. Zajedno u budućnost?
Preljub je emotivno iscrpljujuć za sve uključene strane. Ponekad, ovakve kušnje mogu još jače povezati partnere i brak učiniti još čvršćim.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!