Glazba liječi: ublažite bolove fibromijalgije slušanjem

glazba slusanje

Već stoljećima govorimo kako glazba liječi, no znamo li zaista njenu pravu medicinsku vrijednost?

Španjolski su istraživači proučavali učinak slušanja glazbe na pacijente s fibromijalgijom, kroničnim sindromom boli. Ustanovili su kako glazba može ublažiti depresiju pacijenata i poboljšati njihov san te na taj način poboljšati kvalitetu života.

Stručnjaci su ispitanicima podijelili glazbene CD-ove koje su pacijenti slušali kod kuće u mnogim "satovima terapije". Pregledani su za depresiju, probleme sa snom, bol, dnevne aktivnosti i općenitu kvalitetu života i to prije početka studije, četiri tjedana nakon početka te osam tjedana poslije intervencije. Ustanovljeno je kako je glazba poboljšala kvalitetu života bolesnika i smanjuje bolove koje osjećaju.

Istraživači Sveučilišta Grenada tvrde kako fibromijalgija zahtijeva multidisciplinarni pristup. Dokazali su kako slušanje glazbe može ublažiti bolove, depresiju, tjeskobu i poboljšati san pacijenata. Savjetuju bolnicama da uključe ovaj vid terapije u običajeni režim liječenja fibromijalgije i na taj način sveobuhvatnije pomognu bolesnicima.

Fibromijalgija je kronično stanje ili bolni sindrom koje karakterizira bolnost mišića, ligamenata i tetiva praćena umorom.  Fibromijalgija traje duže od tri mjeseca, a uključuje određene točke na vratu, ramenima, leđima, kukovima, rukama i nogama. Uz nju se vežu neobjašnjivi umor, poremećaji spavanja, glavobolja, kognitivne poteškoće i poremećaji raspoloženja. Fibromijalgija je kontroverzna jer ne postoji suglasnost stručnjaka oko uzroka kroničnih bolnih simptoma koje uzrokuje. Ne postoji univerzalan lijek za ovu bol, a bolesnici moraju tražiti nekoliko načina kako suzbiti svoju bol.

Osim što podižu raspoloženje, glazba i smijeh mogu sniziti i krvni tlak kod osoba srednje životne dobi, pokazala je nedavna japanska studija: Glazba i smijeh snižavaju tlak!

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!