HPV infekcija je povezana s rakom grla!

grlobolja

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da je rak usta i grla u porastu, prije svega zbog virusne infekcije pod nazivom humani papilloma virus (HPV). Stručnjaci upozoravaju da oralni seks u kombinaciji s HPV infekcijom vodi raku grla.

jStudija je također pokazala da se broj osoba kojima je dijagnosticiran rak grla povezan s HPV-om od 1988. do 2004. utrostručio! Stručnjaci su uvjereni kako su do ovog povećanja dovele promjene u seksualnom ponašanju koje su doprinijele širenju virusa.

HPV je vrlo česta spolno prenosiva infekcija koja može uzrokovati genitalne bradavice i određene vrsta karcinoma, uključujući i vrata maternice, anusa i penisa.

"Pušenje i alkoholizam nekad su bili glavni rizični faktori za oboljenje od raka grla. Situacija se u današnje vrijeme drastično mijenja. Gotovo polovica osoba oboljelih od raka usta i ždrijela je HPV pozitivna", pojašnjava dr. Maura Gillison sa Ohio State Sveučilišta.

Studije pokazuju da su posebno tinejdžeri nesvjesni rizika koji donosi nezaštićen oralni seks, uključujući prijenos HPV virusa, klamidiju i gonoreju.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of Clinical Oncology.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!