Jeftinom aminokiselinom protiv depresije i anksioznosti

Tableta

Na lijekove za ublažavanje depresije i anksioznosti godišnje se diljem svijeta troše bilijuni dolara, eura i ostale razne valute. Međutim, mnoge osobe koje nemilice troše ove lijekove nisu svjesne kako jednostavna i jeftina aminokiselina pod nazivom 5-htp može olakšati broje promjene raspoloženja koja idu ruku pod ruku s depresivnim i anksioznim ponašanjem.

Nije tajna da većina antidepresiva ima nuspojave. A to je tek jedan od razloga zbog kojeg biste, ako imate problema, trebali potražiti alternativne načine liječenja koji će vam pomoći ublažiti neugodne simptome. Tu se ubraja i spomenuta 5-htp aminokiselina, sastojak koji prirodnim putem može pomoći ublažiti depresiju i anksioznost, s minimalnim nuspojavama. A što je najbolje od svega – njena je cijena puno niža od lijekova koje će vam preporučiti doktor.

kLjubitelji biljne i alternativne medicine 5-htp aminokiselinu znaju kao veliku pomoć kod problema sa spavanjem i borbe s anksioznošću, a mnogi od njih su u spomenutoj aminokiselini pronašli utjehu zbog depresije.

5-htp je jednostavna aminokiselina koja pomaže organizmu u proizvodnji triptofana, smirujuće kemikalije koja nam olakšava da utonemo u san nakon što smo pojeli slasnu večeru. Kao rezultat spomenutog procesa dolazi do stvaranja serotonina, kemikalije važne za dobro raspoloženje.

Spomenuta aminokiselina 5-htp također pomaže organizmu u proizvodnji melatonina, prirodnog hormona spavanja koji se oslobađa tijekom noći. Međutim, otkriveno je kako 5-htp predstavlja i odličan prirodni regulator raspoloženja koji otpušta anksioznost, pa čak i umanjuje apetit.

To ima smisla obzirom da osobe koje pretjerano jedu tipično imaju niske razine serotonina. Dobra je vijest da spomenuta aminokiselina pomaže čak i osobama s fibromijalgijom, još jednim poremećajem povezanim s nedostatkom serotonina.

kValja naglasiti kako 5-htp aminokiselinu nije moguće kupiti u lijepoj našoj. Međutim, ako ipak dođete u posjed ovog proizvoda važno je pažljivo pročitati deklaraciju, pogotovo ako bolujete od drugih stanja poput bolesti srca, ili ako već uzimate antidepresive. Naime, kontraindikacije su moguće i morate ih biti svjesni.

Imajte na umu da treba započeti s niskim dozama 5-htp aminokiseline i postupno povećavati količinu. Ljudi koji ju godinama s uspjehom uzimaju kažu kako svoju prvu dozu uzimaju ujutro, drugu sredinom, a treću na kraju dana. Na taj način se ostvaruje dosljedno otpuštanje tvari koje stabiliziraju raspoloženje tijekom dana.

Potencijalni nuspojave 5-htp suplementacije uključuju: proljev, vrtoglavicu, početnu pospanost i mučninu. Moguće su i alergijske reakcije koje uvijek treba imati na umu, uzimali li prirodne ili medicinske lijekove.


K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!