Kako se nositi sa seksualnim zlostavljanjem?

seksualno-zlostavljanje

Seksualno zlostavljanje na poslu realnost je mnogih no, nažalost, o ovom problemu malo se govori.

Brojna istraživanja pokazala su da se žene boje prijaviti zlostavljača. Boje se da će na kraju one same ispasti krive ili da ih se neće shvatiti ozbiljno. Također postoji mogućnost gubitka posla ili privatnosti. No, ako se zlostavljanje ne prijavi i ostavi nekažnjeno, žrtva može izgubiti puno više.

Što osoba može učiniti kako bi se zaštitila od zlostavljanja i upozorila na problem? Evo nekoliko savjeta:

Držite se čvrsto!
Zlostavljaču na prvi pokušaj odmah dajte na znanje da vam se to ne sviđa, te da vam nije ni malo simpatično. Nakon toga će se najvjerojatnije povući. Budite pristojni, ali čvrsti. Ne smješkajte se, jer to može biti shvaćeno kao pozitivna reakcija na čin zlostavljača.

zlostavljanje-na-poslu-1Recite svima
Šutnja vas čini još ranjivijima. Zlostavljači teže fizičkom i socijalnom izoliranju svojih žrtava. Ako kažete drugima, zlostavljač neće imati toliku moć nad vama. Možda tijekom razgovora otkrijete da niste jedina žrtva! Ako vas ima više, lakše ćete se oduprijeti zlostavljanju.

Ne sumnjajte u sebe
Zlostavljači vole uputiti žrtvama nešto poput šale. No šala je šala jedino ako je svima smiješna. Ako su šale stalno na vaš račun ili čak dotiču vaš dignitet, onda znajte da ste zlostavljane!

Zlostavljači će vam pokušati nametnuti osjećaj da pretjerujete. Ako u tome uspije, postat ćete laka meta.

Sigurnije u paru
Uvijek povedite kolegu sa sobom ako morate sa zlostavljačem biti u istoj prostoriji. Također, zahtijevajte da vrata ureda budu otvorena tijekom sastanka. Zlostavljači će često pokušati ostati na samo s vama. Stoga uvijek imajte nekoga sa sobom, i neka svi znaju gdje ste.

Prijavite ga!
Uložite pritužbu i zapisujte svaki kontakt sa zlostavljačem. Ako ste pritužbu uložili, no kolege vas uporno ignoriraju te ne poduzimaju konkretne radnje, može se i njih na kraju optužiti za nastalu štetu.

Zapisujte
Ako prilažete pritužbu, bilo bi puno uvjerljivije kada biste mogli imenovati zlostavljača, priložiti datume, mjesta i moguće svjedoke. Svatko tko je nešto vidio može biti pozvan kao svjedok u vašu obranu na disciplinarnom saslušanju.

Problem u malim tvrtkama
Što ako je zlostavljač vaš šef te se nemate kome drugome požaliti. Uvijek se možete obratiti policiji. No, biste li uopće željeli nastaviti rad u ovom neprijateljskom okruženju? Ako ste dobili otkaz zato što niste pristali na spolno zlostavljanje, obratite se sudu i tražite kompenzaciju.

Maja Popović

 Prati nas na Viber Public Chatu!