Kako ukrotiti ljubomoru?

par muskarac

Kada nekoga volimo, uvijek je prisutna određena doza ljubomore, no problemi nastupe kada je ona preizražena i kada nas u potpunosti preuzme.

Umjesto pokazivanja ljubavi i brige za partnera, ljubomorna ga osoba guši i daje do znanja kako mu ne vjeruje. Kako možemo znati gdje je granica između malo ljubomore i nezdrave opsesije?

Prema časopisu Psychology Today, svaka osoba razvije idealnu sliku svog partnera, čak i prije nego što ga upozna. Kada stvarni partner ne može opravdati vaša očekivanja i ne ponaša se sukladno s vašom slikom njega, vi se osjećate tužno, usamljeno, uvrijeđeno ili iskorišteno, te slijedi ljubomora.

problemi u veziLjubomora može biti normalni osjećaj ukoliko postoji stvarni uzrok: ako vam partner zaista daje razloge zbog kojih se trebate brinuti. No u većini slučajeva ona je znak vašeg neutemeljenog straha. Bojite se odbijanja, samoće, usamljenosti, prevare, napuštanja i sl. Možda ne znate drugačije reagirati jer ste bili povrijeđeni u prošlosti i ne vjerujete drugima u potpunosti. Očekujete kako će vas svi prevariti i izigrati. To nikako nije pošteno prema vašem sadašnjem partneru koji ničime nije stavio vaše povjerenje na kocku.

Postanite svijesni izvora vaših strahova kako biste se riješili ovog zelenookog čudovišta i učinili si život ljepšim.

Razgovarajte s partnerom. Nemojte skrivati svoje osjećaje i nakupljati negativnosti u sebi. Ako vam nešto smeta, otvoreno to recite partneru. Nemojte razgovor započeti kada osjećate plimni val ljubomore, nego kada ste smireni i ne muče vas strahovi.

Otkrijte uzrok ljubomore

Uzroke možemo raščlaniti na dvije skupine: oni koji su stvari i oni koje umišljate. Stvarni uzrok ljubomore može biti to što vaš partner svakodnevno spominje kolegicu s posla, kada mu zazvoni mobitel, on se povuče u drugu sobu, često mu dolaze SMS-ovi i ne otkriva od koga su, promijenio je svoje navike, osjeća se sretnije, a vas isključuje... Uzroci koji vi umišljate mogu biti teški za prepoznati, no ponašanje partnera u vama okida negativne emocije. Postanite svijesni tog ponašanja i o tome razgovarajte s partnerom. Recite mu što vam smeta, pitajte ga zašto to radi i vjerujte mu. Nemojte unaprijed odbaciti bilo koje objašnjenje – tako ste već u svojoj glavi donijeli sud. Možda problem nije u partnerovom ponašanju nego u vašoj reakciji na takvo ponašanje.

ljubavni trokutStanite na loptu

Kada osjetite ljubomoru, stanite na tren. Osvrnite se na događaje i probajte zamisliti da se to dogodilo vašoj prijateljici, a ne vama. Mislite li još uvijek da je vaša reakcija ispravna ili od sitnice radite slona?

Ako ste ljubomorni zbog iskustva iz prošle veze, a ne sadašnje, i bojite se da bi se to loše iskustvo moglo ponoviti, koncentrirajte se na pozitivne aspekte veze. Sjetite se što je bilo loše u prethodnoj vezi i usporedite sa sadašnjom. Partneri su različiti, sigurno se neće ponašati na isti način.

Ne posjedujete partnera

Ako vam se ne sviđaju neki postupci vašeg partnera, morate biti svjesni da je on svoja osoba. Ne može svaki put napraviti ono što vi želite i slijediti naredbe. Vi ne posjedujete svog partnera! Ne možete diktirati i narediti partneru da vas voli i slijedi vaše upute. Stavite se u njegov položaj i zamislite da on vama tako manipulira.

Vjerujte u sebe

Kako biste vjerovali partneru, prvo morate vjerovati u sebe. Ljubomora nastupa i zbog manjka samopouzdanja: ne vjerujemo kako zaslužujemo nečiju dobrotu i ljubav, te čekamo trenutak kada će veza puknuti. Nemojte crtati vraga na zidu, ali ako vi sebe sami ne poštujete, neće vas poštovati ni partner. Tek kada ste samouvjereni u sebe, imat ćete povjerenje u vezu i partnera.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!