Makularna degeneracija: ubrizganim matičnim stanicama povratili vid!

oko 1

U revolucionarnom zahvatu su pacijenticama ubrizgali matične stanice embrija u oči pod općom anestezijom.

Vid pacijentica poboljšao se u roku od samo nekoliko tjedana nakon ubrizgavanja matičnih stanica. Prva je žena u sedmom desetljeću života i boluje od suhe senilne makularne degeneracije oka. Ona je prije zahvata mogla pročitati tek 21 slovo na očnom pregledu, a na kraju je uspjela pročitati 28 slova.

Druga je pacijentica u 50-ima i boluje od Stargardtove bolesti, najčešćeg oblika makularne degeneracije oka kod sredovječnih osoba. Prije je mogla samo vidjeti pokrete ruku, dok je nakon zahvata mogla uspješno razlikovati pokrete prstiju.

Stručnjaci Očnog instituta Jules Stein Sveučilišta u Los Angelesu su pacijenticama ubrizgali po 50.000 stanica pigmentirane rožnice dobivene iz matičnih stanica embrija u jedno oko. Na taj su način liječnici mogli najbolje pratiti promjene koje su se dogodile u njihovom oku i usporediti napredak sa slabovidnim okom.

Prema njihovoj teoriji nove stanice pomoći će obnoviti sloj stanica mrežnice i poboljšati zdravlje štapića i čunjića. Za sada nisu primijećene nikakve nuspojave ubrizgavanja matičnih stanica pod općom anestezijom.

Senilna makularna degeneracija oka je najčešći uzrok sljepoće osoba starijih od 50 godina, a prema posljednjim podacima, problem je za čak 25 do 30 milijuna osoba diljem svijeta.

Ova je degenerativna bolest povezana sa starenjem, obilježava ju istrošenost dijela oka odgovornog za centralnu vidnu oštrinu, te se dijeli na suhu i mokru degeneraciju.

Najveći rizik za senilnu makularnu degeneraciju oka je dob. Dok se na nju nikako ne može utjecati, postoje mnogi faktori rizika nad kojima možemo imati kontrolu i tako smanjiti svoj rizik. Oni uključuju pušenje, pretilost i visoki krvni tlak. Naime, gojazne osobe (čiji je indeks tjelesne mase veći od 30) suočene su s dvostruko većim rizikom razvijanja senilne makularne degeneracije.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!