Može li se seboreični dermatitis spriječiti?

starica, dermatitis, lisaj, ekcem

Uzrok seboreičnog dermatitisa su gljivice koje svi imamo na koži. One se hrane masnoćom koja se pojačano stvara i čiji razgradni produkti izazivaju upalu kao odgovor organizma protiv gljivica.

Ako se sjetite peruti koja se stvara u vlasištu, serboreični dermatitis podsjeća na ovu tegobu, samo što "napada" lice – najčešće područje između obrva, uzduž nosa i u naborima koji nastaju uz usne zbog smijanja, iako je i vlasište često pogođeno. Koža se peruta u žutim ili bijelim ljuskicama, te svrbi.

Ovome mogu pridonijeti stres, umor, neuravnotežena prehrana i pojačano mašćenje kože, primjerice u ljetnim mjesecima. Pretjerani unos vitamina A može biti posrijedi kada su u pitanju mališani.

Osobe čiji je imunitet doveden u pitanje ili one s neurološkim poremećajima kao što je Parkinsonova bolest, posebno su podložne ovoj kožnoj bolesti.

Nestručnom je oku teško razlikovati psorijazu i seboreični dermatitis, međutim, ljuskice kod psorijaze su bijele, a zahvaćeni dio može prokrvariti ako se zagrebe ili otrgne ljuskasti pokrov. Psorijaza također stvara deblji sloj.

Liječnici ne mogu sa sigurnošću tvrditi što uzrokuje ovu bolest, pa se tako ne može ni spriječiti njeno razvijanje, ali redovita i pažljiva higijena zahvaćenih područja može smanjiti njenu pojavu. U najvećem broju slučajeva, ova se tegoba ne može u potpunosti izliječiti. Može se smiriti na neko vrijeme, te se naizgled sama od sebe razbukta.

Neke osobe dobro reagiraju na korištenje kortizona, krema protiv gljivica (antimikotika) i šampona i krema na bazi litija, dok će drugima biti potrebne jače kreme koje mogu propisati dermatolozi.

Kada je u pitanju seboreični dermatitis vlasišta, odraslima se preporučuju šamponi na bazi cink piritiona, selen-sulfida, ketokonazola ili salicilne kiseline.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!