Muškarci koji varaju zarađuju manje od partnerica

veza-par-sreca-brak-novac1

Što je muškarac ekonomski ovisniji o svojoj partnerici, to je skloniji šaranju. Kada su žene u pitanju, situacija je sasvim suprotna.

Američki su sociolozi proučavali ekonomski status kućanstava i vanbračne afere partnera, te došli do zaključka kako su muškarci koji financijski ovise o partnerici pet puta skloniji varanju u odnosu na muškarce koji jednako privređuju kao i žene. Žene čije su plaće niže od svote koju kući donose njihovi partneri, s druge strane, nisu tako spremne potražiti ljubavni užitak na nekom drugom mjestu.

Istraživanje provedeno nad mladim parovima starim između 18 i 28 godina koji skupa žive također otkriva zanimljive rezultate: muškarci koji zarađuju znatno više novca od svojih partnerica jednako su skloni aferama.

"Na jednom kraju spektra, zarađivanje manje plaće nego što je partneričina može biti prijetnja spolnom identitetu muškarca jer propituje tradicionalno poimanje muškarca kao onog koji se brine o obitelji. Na drugom kraju spektra, muškarci koji više zarađuju od svojih partnerica možda rade na poslovima koji nude više prilika za varanje, kao što je dugo radno vrijeme, putovanja i veći prihod koji omogućuje skrivanje varanja", objasnila je sociologinja Christin Munsch, autorica studije Sveučilišta Cornell.

Za žene financijska ovisnost ima sasvim suprotni učinak – ispitanice koje se oslanjaju na partnerovu zaradu u 50 posto manjoj mjeri su sklone nevjeri, usporedno s ženama koje jednako zarađuju kao i partneri. One žene koje osiguravaju obitelj svojom plaćom čak su 75 posto manje sklone vanbračnim aferama.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!