Ne zaboravite zaštititi oči zimi

suncane naocale, zima, snijeg, skijanje

Svoj dom sigurno nećemo napustiti bez sunčanih naočala u sunčanim ljetnim danima, no s druge strane, na ovaj oblik zaštite zaboravljamo zimi.

Oči su ranjive cijele godine, a ne samo za vrijeme ljeta kada je vrijeme uglavnom sunčano i UV zrake prijete na svakom koraku. Zaboravljamo kako je zimsko sunce jednako štetno kao i ljetno.

"Ljubitelji zimskih sportova raduju se ovoj sezoni. Provode dane bezbrižno skijajući, no ne shvaćaju koliko su dugo izloženi intenzivnom odsjaju sunčeve svjetlosti", tvrdi oftalmolog Carlo J. DiMarco.

skijašicaPretjerano izlaganje zimskom suncu i UV zrakama bez odgovarajuće zaštite može privremeno oštetiti oči, pa čak i uzrokovati fotokeratitis. Možemo ga usporediti s opeklinama kože nakon sunčanja, samo što se upala javlja u rožnici oka. Simptomi su bol u oku, izrazita osjetljivost na svjetlo i osjećaj bockanja, kao da imate zrnca pijeska u očima.

Ovu bolest najbolje možete spriječiti ako ograničite izlaganje UV zrakama i nosite prikladne sunčane naočale. Kada kažemo prikladne, mislimo na prave sunčane naočale koje možete kupiti kod optičara, a ne na jeftine kopije s tržnice koje vam neće nimalo pomoći.

"Skijaši nisu jedine osobe koje se trebaju bojati ove bolesti. Osobe trebaju imati prikladnu zaštitu očiju dok pomeću snijeg, uređuju dvorište po zimi ili se jednostavno šeću", upozorava dr. DiMarco.

Iako je većina dana oblačna, sunčeva se svjetlost reflektira u česticama snijega, što je jednako refleksiji s površine mora ili pijeska. Također, kada snijeg padne, sve oko nas je bijelo, što donosi veću količinu svjetlosti u naše oko, čak 12 puta veću nego što nam je zaista potrebno. UV zrake su pojačane kada se reflektiraju, te tako lako mogu oštetiti površinu oka.

Ne zaboravite na djecu

Naši najmlađi su pogotovo osjetljivi na pretjerano izlaganje UV zrakama, jer njihove leće propuštaju 70 posto više svjetlosti nego leće odraslih. Stoga je izrazito važno da vaša djeca nose sunčane naočale. Većina optičara nudi posebne dječje linije koje imaju šarene okvire i sigurnosne vezice. "Podmitite" ih  etuijem s njihovim omiljenim likom iz crtića ili super herojem.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!